Verlamde muizen hebben baat bij stamcellen mens

Muizen met een gedeeltelijke dwarslesie herstellen beter na een behandeling met menselijke hersen-stamcellen. Ze presteren beter op loop- en klimtests dan lotgenoten die een nepbehandeling kregen. Dat is aangetoond door neurobiologen en revalidatie-artsen van de universiteit van Californië in Irvine (Proceedings of the National Academies of Sciences, online 19 september). De menselijke stamcellen waren afkomstig uit de hersenen van een foetus en werden in het laboratorium voortgekweekt.

Dit genezende effect van stamcellen uit het centraal zenuwstelsel was wel eerder aangetoond, maar in dit onderzoek werd naar langduriger herstel gekeken (bijna 4 maanden) en werd bewezen dat het herstel ook door de stamcellen kwam. De onderzoekers toonden dat aan door de muizen in te spuiten met het gif van difteriebacteriën. Daarvan gaan mensencellen dood, maar muizencellen niet. Alle nakomelingen van de mensenstamcellen legden het loodje en de muizen raakten weer verlamd.