Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Live vanaf het Binnenhof. Karel van de Graaf ontvangt minister Hoogervorst van Volksgezondheid en zijn collega Brinkhorst van Economische Zaken. Met beide bewindslieden wordt nagekaart over de miljoenennota, waarbij vooral hun begrotingen aan de orde zullen komen. Ook aandacht voor een enquête over het vertrouwen van de burger in de politiek. Ned.2, 17.58-18.50u.

Netwerk. In het teken van prinsjesdag: het belooft een `dag van goed nieuws te worden', net als twintig jaar geleden in het kabinet-Lubbers I, toen na een streng bezuinigingsbeleid minister van Financiën Ruding lastenverlichting kon aankondigen. Netwerk kijkt terug met oud-minister Ruding. Ook een gesprek met minister Zalm over de miljoenennota. Ned.1, 20.30-21.10u.

Nova. Nova staat ook in het teken van de begroting voor 2006 en wordt uitgezonden vanuit Dudok. Ned.3, 22.20-23.00u.

DRAMA

Derailed. Gedramatiseerde reconstructie van de treinramp bij Ladbroke Grove in 1999, waarbij 31 mensen om het leven kwamen. BBC 1, 22.00-0.05u, onderbroken door nieuws.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Op deze derde dinsdag van september kijkt Andere tijden terug naar 1918, het jaar dat socialist Pieter Jelles Troelstra meende dat Nederland rijp was voor de revolutie. Het volk dacht daar anders over en de Oranjeklanten stroomden in groten getale naar het Malieveld in Den Haag om hun aanhankelijkheid aan het koningshuis te betuigen. Een hoofdrol was er voor de jonge prinses Juliana, die als een soort icoon aan de menigte werd getoond. Ned 3, 20.55-22.00u.

Goodbye DDR. Laatste aflevering uit een vierdelige reeks over de geschiedenis van de DDR. Het einde van de socialistische heilstaat is daar. In een razendsnel tempo voltrekt zich de Wende. ZDF, 20.15-21.00u.

Het derde oog. Dit derde deel van de vierdelige reeks over de Engelse politicus Winston Churchill begint met de meest frustrerende ervaring uit Churchills leven: het verlies in de algemene verkiezingen van 1945 na de glorieuze overwinning in de Tweede Wereldoorlog. Zijn vastberadenheid om te blijven vechten voor vrijheid in

de nieuwe `cold war' leverde hem in 1951 een tweede termijn op als eerste minister. Canvas, 22.50-23.40u.

AMUSEMENT

Keuringsdienst van waarde. Ambachtelijk consumentenprogramma. De KvW is te gast op een internationaal congres over maandverband in Genève, waar mannen de dienst uitmaken. Ned.3, 21.30-22.00u.

De 25 grappigste reclames aller tijden. ,,Ik zei nog zo geen bommetje!” En natuurlijk petje pietamientje, die de pindakaas aanprijst. SBS6 zendt de 25 leukste tv-commercials uit, met hoogstwaarschijnlijk een groot aandeel van Centraal Beheer. SBS6 zendt het uit, dus tussendoor kunnen de kijkers genieten van reclameblokken. SBS6, 21.30- 22.30u.

The office. Begin van een herhaling van de eerste twee series van de comedy `The office'. David Brent is de tenenkrommend vervelende chef van een Britse kantoor. Hij heeft het talent om zijn medewerkers tot op het bot te beledigen en dat zorgt voor pijnlijke

momenten. Zo pijnlijk, dat ze weer leuk worden. Ned.3, 0.00-0.35u.

Mythbusters. De Mythbusters trekken er vandaag op uit om iets te doen wat iedere automobilist wel wil proberen: op welke manier is de radarcontrole van de politie te omzeilen. Om ongelukken te voorkomen worden de meeste tests gedaan met een speelgoedauto. Kijkers van BBC's autoshow Top Gear weten in ieder geval één methode: boven de 250 km per uur is de politiecamera te traag. Discovery, 20.00-21.00u

DIGITALE KANALEN

TV7 - Beau van Erven Dorens, nu gevierd Talpa-ster, speelde in 2002 een parodie op zichzelf in de serie TV7, over de oprichting van een commercieel tv-station. Het zal geen toeval zijn dat de VPRO uitgerekend tijdens de eerste maanden van Talpa een herhaling van TV7 uitzendt. Dat is op tv. Maar wie alle afleveringen achter elkaar wil zien, inclusief de bloopers en de teasers, kan terecht bij de site van theatergroep Mug met de gouden tand.www.mugmetdegoudentand.nl

LEZERSTIP GEVRAAGD

Een fraaie serie op Talpa of Net5? Een mooi discussieprogramma op ARD? Een interessante rubriek op BBC World Radio? Tips: www.nrc.nl/media.