`Straks in powerpoint'

Hoogleraar vaderlandse geschiedenis Henk te Velde vindt dat eenvoud soms onduidelijkheid oplevert.

,,Als ik deze tekst van een student had gekregen, zou ik een opmerking maken over de korte zinnen: die halen het ritme uit de tekst. Verder zijn de alinea's te kort, zodat een soepele samenhang ontbreekt. Je merkt duidelijk dat de eerste en laatste zinnen van Beatrix zelf zijn. Daartussenin worden heel veel onderwerpen aangestipt, in vaak niet meer dan twee regels.

,,Er staan gemeenplaatsen in die je in elke troonrede terugvindt. Dat heeft een rituele functie. Ik vermoed dat elke zin betekenis heeft, zoals in de passage: `het vertrouwen in de overheid is gedaald. Dit laat de regering niet onberoerd.' Alsof dat wantrouwen niet op het conto van de regering komt. Dat staat er niet zomaar.

,,Sommige eenvoudig gestelde zinnen zijn toch onduidelijk: `Radicalisering zal worden aangepakt'. Welke radicalisering? Dat is een eufemisme. `Aanpakken' klinkt wel dreigend en concreet, maar wat moet ik me daarbij voorstellen? Ik vind de tekst begrijpelijk, maar een golf van enthousiasme door het land zou ik niet verwachten. Het publiek dat op de gouden koets is afgekomen moet je erbij proberen te betrekken.

,,De persoonlijke en rustgevende eerste zinnen van Beatrix zijn een goed begin. Maar de rest van de tekst heeft voor niet-ingevoerde burgers te weinig samenhang. De puntsgewijze samenvatting halverwege is wel een poging om de zaken helder voor te stellen. Wie weet is de troonrede de volgende keer écht een zakelijke powerpointpresentatie.''

Olga van Ditzhuijzen

    • Olga van Ditzhuijzen