SLARAADELS

In Londen zijn vele Cranks, vegetarische restaurants die ook betaalbaar meeneem-eten verkopen, te vinden. Cranks wilde wel eens weten hoe het met de smaakvoorkeuren van zijn naar men veronderstelde bewust etende klanten zat en liet een onderzoek doen. Met interessante uitkomsten. Wie denkt dat jonge mensen in de ban zijn van beroemde televisiechefs en hun kookboeken, komt bedrogen uit.

Kookboeken zijn meer voor de heb en niet om te gebruiken. De basis kennis van de geïnterviewde jongeren blijkt armzalig. 48 procent van jongeren tussen de 18 en 35 jaar meldde niet te weten hoe een groene salade zou moeten worden klaargemaakt. Zij schudden een zak met slablaadjes leeg en kopen kant-en-klare slasaus. Slechts 2 procent van de klanten tussen de 36 en 54 jaar en 1 procent van de geïnterviewden boven de 50 had geen enkel sla-idee. 88 procent van de jongeren vond het maken van een salade met meerdere ingrediënten behoorlijk ingewikkeld. Zij hadden ook geen idee waaruit een salade niçoise, een Waldorfsalade of een Griekse of Caesarsalade bestaat. Oudere jongeren boven de 36 bleken wel te weten wat ze voor die salades zouden moeten aanschaffen. Bij de jongeren had 54 procent geen idee wat een Caesarsalade inhield. Bij de 36-54 jarigen was het percentage niet-weters slechts 8, en boven de 55 jaar 5. Het onderzoek maakte ook duidelijk dat eenderde van de jongeren minder dan 10 minuten aan het bereiden van een maaltijd besteedt. Zij vonden eten koken ingewikkeld en bleken veel recepten voor gerechten zo gecompliceerd te vinden dat ze er niet eens aan begonnen. Vandaag een recept voor een salade die zowel als voorgerecht en als nagerecht gegeten kan worden. Het is watermeloenentijd. Koop een sappige schijf watermeloen van ongeveer 500 gram en verwijder de schil en de pitjes. Koop een geitenkaas die zacht van smaak en structuur is. Verwijder eventueel de korst. Verkruimel de kaas. Snijd de harde stelen van de waterkers die in bosjes of plastic zakken te koop is. Snijd de watermeloen in dunne plakjes of in blokjes en verdeel die over 4 borden. Leg hier en daar waterkers. Bestrooi de salade met kruimels kaas. Voorzie de salade, die geen dressing nodig heeft, van een kleine beetje versgemalen peper.

    • Anne Scheepmaker