Schandaal rond leger Servië: vier arrestaties

In het al twee weken slepende schandaal over te dure en overbodige militaire aankopen zijn in Servië vier arrestaties verricht. President Svetozar Marović van de unie Servië en Montenegro, zo bleek gisteren tijdens een onderzoek naar de zaak, valt niets te verwijten. Marović was eerder door de Servische minister van Financiën, Mladjan Dinkić, beschuldigd van betrokkenheid bij het schandaal, maar volgens bronnen bij Binnenlandse Zaken heeft hij niets misdaan.

Het schandaal draait om de aankoop van tienduizenden helmen en kogelvrije vesten door het ministerie van Defensie. Niet alleen heeft het Servische leger die helmen en vesten niet nodig, maar ook is de prijs – 300 miljoen euro – zeker 75 miljoen euro te hoog. De minister van Defensie is inmiddels afgetreden; gisteren werd het contract van de aankoop buiten werking gesteld in afwachting van een onderzoek door onafhankelijke deskundigen.

Gisteren werden drie officieren en de eigenaar van het bedrijf dat de helmen en vesten levert, gearresteerd. Een generaal en een kapitein zijn gearresteerd wegens machtsmisbruik, een kolonel wegens het aannemen van steekpenningen. De zakenman Mile Dragić, al jarenlang vast leverancier van militair materiaal aan het leger en beoogd leverancier van al de overbodige helmen en kogelvrije vesten, werd gisteren opgepakt wegens het betalen van steekpenningen. De naam van de generaal was al eerder opgedoken in verband met dubieuze transacties.

Het feit dat president Marović – een Montenegrijn – niets valt te verwijten heeft de door de beschuldigingen aan zijn adres hoog opgelaaide ruzie tussen Servië en Montenegro nog niet tot bedaren gebracht.

Het Montenegrijnse blad Vijesti berichtte gisteren dat politieke kaders, die in Belgrado voor de unie Servië en Montenego werken, bang zijn in Servië te worden ,,vernederd en geprovoceerd''; daarom komen ze niet op Servisch grondgebied als dat voor hun werk niet per se nodig is. ,,In het gespannen klimaat dat door de Servische autoriteiten is geschapen zijn we bang voor zelfs een simpele verkeerscontrole, waarbij ons iets kan worden aangedaan om ons te vernederen'', zo citeert Vijesti een van die kaders. (VIP)