Olieprijs stijgt door dreiging orkaan Rita

De olie- en aardgasprijzen in de Verenigde Staten zijn gisteren fors gestegen door de dreiging dat een nieuwe orkaan de regio rond New Orleans zal bereiken.

De dreiging heet Rita. Het is nu nog een tropische storm, maar de Amerikaanse autoriteiten verwachten dat Rita in kracht zal toenemen en zal uitgroeien tot een orkaan. Het traject van Rita zou de nieuwe orkaan tot in de Golf van Mexico brengen en naar de regio rond de stad New Orleans. De olie-industrie in het gebied werd afgelopen maand zwaar getroffen door orkaan Katrina en zou door Rita nog meer schade kunnen oplopen.

Dat de dreiging serieus wordt genomen bleek onder meer uit het feit dat olieconcerns Chevron, Shell en BP zijn begonnen met het evacueren van werknemers van platformen in de Golf van Mexico. Er zouden momenteel zo'n 83 olieplatforms verlaten zijn door Katrina en de nieuwe evacuaties. Shell heeft normaal gesproken 800 werknemers op installaties in de Golf. Zondag werden er al 195 weggehaald en het Nederlands-Britse concern zou er gisteren nog eens 350 evacueren. Shell en Chevron zijn twee van de grootste olieproducenten in de Golf van Mexico.

De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg gisteren met ruim 4 dollar naar 67,39 dollar (55,38 euro) op de termijnmarkt in New York. Vanmorgen kostte de dezelfde olie weer ruim een dollar minder. Een vat Amerikaanse olie kost momenteel zo'n 45 procent meer dan een jaar geleden. De prijs ligt nog wel circa 3 dollar onder het record van 79,85 dollar dat werd bereikt toen Katrina toesloeg.

De Brent-olie uit de Noordzee steeg gisteren tot 65,70 dollar per vat om vanmorgen weer te dalen tot onder de 65 dollar. De prijs van aardgas bereikte gisteren een record op termijnmarkt van New York. Duizend kubieke meter gas sloot op 12,663 dollar, de hoogste slotkoers ooit.