Noord-Korea dimt vreugde over akkoord

Noord-Korea heeft vanochtend gewaarschuwd dat niet hoeft te worden gerekend op een snelle ontmanteling van zijn nucleaire programma.

Met deze verklaring lijkt het regime in Pyongyang weer afstand te nemen van het onverwachte akkoord dat gisteren nog werd bereikt tijdens het zogeheten zespartijenoverleg in de Chinese hoofdstad Peking. Daaraan nemen ook de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan, Rusland en China deel.

In de overeenkomst van gisteren belooft Noord-Korea ,,op een spoedig tijdstip'' ontmanteling van al zijn kernwapens en nucleaire programma's in ruil voor onder andere Amerikaanse veiligheidsgaranties en economische hulp. Vannochtend kwam het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken evenwel met een uitgebreide verklaring, waarin het stelt dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma en zijn nucleaire faciliteiten pas zal opgeven als het eerst lichtwaterreactoren uit het buitenland krijgt. ,,De VS hoeven niet eens te dromen over het idee dat (Noord-Korea) zijn nucleaire afschrikking ontmantelt als ze niet eerst LWR's (lichtwaterreactoren) leveren'', aldus de verklaring. ,,Dit is ons gerechtvaardigde en consistente standpunt, het is diepgeworteld en rotsvast.''

De VS en Japan noemen het nieuwe Noord-Koreaanse standpunt niet in overeenstemming met de in Peking gemaakte afspraken, maar Washington reageerde relatief gematigd op de verklaring. ,,We zullen ze wat tijd geven na te denken over de overeenkomst die ze hebben ondertekend'', zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

In het akkoord zeggen Noord-Korea's gesprekspartners wel toe dat er op een later, geschikt moment te praten valt over de mogelijke levering van een lichtwaterreactor. Maar eerst moet Noord-Korea zijn goede wil tonen met concrete ontmanteling en toelating van inspecteurs. Ook de Amerikaanse president Bush reageerde gisteren in die zin op de ,,prachtige stap voorwaarts''. ,,Nu moeten we nagaan of het (de ontmanteling) wel of niet plaatsvindt.''

Volgens Zuid-Korea was de jongste Noord-Koreaanse koerswijziging ,,te verwachten'', maar betekent zij niet dat het akkoord nu ten dode is opgeschreven.