Nieuw tv-scherm op komst

Het Amerikaanse bedrijf Applied Nanotech heeft een beeldscherm geconstrueerd en gedemonstreerd op basis van nanobuisjes van koolstof. Tv's en monitors kunnen volgens deze techniek platter, helderder en zelfs goedkoper zijn dan de huidige platte tv's, waarvan de meeste technisch verwant zijn aan de lcd-uitleesvensters van rekenmachines. Bekende nadelen van lcd-schermen als kijkhoekkwesties, responstijden en zichtbaarheid bij veel omgevingslicht vormen voor de `nanobuis' geen probleem. Eind volgend jaar kan het nieuwe scherm al te koop zijn.

Eerder dit jaar heeft Motorola al een scherm van vijf inch laten zien, maar dat van Applied Nanotech is groter dan ooit: 22 inch. De demonstratie is op internet te vinden (www.nano-proprietary.com, klik op `demonstrations'). Een dame zingt een soort songfestivalliedje. De beeldkwaliteit is overigens verschrikkelijk. Volgens het bedrijf komt dit doordat het prototype is gemaakt op gebruikte apparatuur in overgeschoten tijd, zonder gebruik van een stofvrije ruimte. Het is niet meer dan een `proof of concept', een bewijs dat het kan.

De koolstofbuisjes zijn familie van de bekende buckyballs: in 1985 ontdekte voetbalvormige moleculen, opgebouwd uit zeshoeken van koolstofatomen. In 1990 bleek dat er ook buisjes van zeshoeken konden ontstaan, als rolletjes kippengaas, met een diameter van ongeveer 1 nm (een miljoenste mm).

Deze buisjes kunnen elektronen uitzenden. Dit heet `veldemissie', in het Engels `field emission.' Een ouderwetse beeldbuis heeft een elektronenkanon dat geladen deeltjes afvuurt op een laag fosfor of een dergelijke chemische stof die daardoor oplicht. In een beeldbuis als die van Applied Nanotech, een `field emission display', heeft elk beeldpuntje zijn eigen nano-elektronenkanon in de vorm van een bos koolstofbuisjes. De nanobuisjes kunnen worden aangebracht via een soort printprocédé, wat de belofte inhoudt van goedkope fabricage.

    • Herbert Blankesteijn