Netwerk wint Emmy

Netwerk-verslaggever Albert Reinders (NCRV) heeft de afgelopen nacht een Emmy Award ontvangen voor zijn documentaire Terug naar Beslan. De Emmy's zijn de Oscars voor de tv. In de categorie Lopende nieuwsverhalen moest de Netwerk-inzending het onder andere opnemen tegen een BBC-documentaire over hetzelfde onderwerp. Reinders is samen met correspondente Margreet ter Woerds een jaar na de gijzeling teruggegaan naar de stad met Bella Tubejeva, een oud-leerlinge van school no. 1. die nu in Nederland woont.

Vanuit New York reageert Reinders opgetogen over de toekenning van de prijs. ,,Het was een verschrikkelijk lange zit voor we aan onze categorie toekwamen. Ik heb twee uur lang op het puntje van mijn stoel gezeten. Toen mijn naam klonk, realiseerde ik me niet eens goed wat er was gebeurd. Dit is de meest prestigieuze prijs in mijn vakgebied.''

Terwijl hij de documentaire aan het opnemen was, realiseerde Reinders zich al dat hij iets bijzonders maakte. ,,Ik was zelf aangedaan door de scènes die we draaiden. De tranen stonden in mijn ogen als Tubejeva sprak met de mensen die ze kende uit haar jeugd. Eenmaal terug in Nederland bleef dat gevoel bij het monteren. Dan weet je dat het goed is.''

Het geeft een vreemd gevoel om met het vertellen van zo'n verdrietig verhaal een prijs te winnen, bekent Reinders. ,,Dit was echt een afschuwelijk drama. De mensen die er door geraakt zijn dragen dit hun hele leven met zich mee.''