IVF-bevruchting kan verbeteren

Reageerbuisbevruchtingen (IVF) met de ICSI-techniek kunnen in theorie verbeteren als de spermacellen eerst van hun eiwithoedje (acrosoom) worden ontdaan. ICSI is de techniek waarbij een spermacel door een laborant met een soort injectiespuit direct in de eicel wordt gebracht. Bij normale IVF wordt het sperma buiten de eicel losgelaten. Het sperma moet zelf naar de eicel zwemmen en door de eicelwand heen dringen. Door ICSI kunnen mannen met `zwak zaad' toch kinderen krijgen.

Het acrosoom op een spermacel bevat enzymen die nodig zijn voor het binnendringen van de eicel. Daarbij gaat het acrosoom verloren. Onderzoekers uit Honolulu op Hawaï hebben gevonden dat acrosomen die wel de eicel binnenkomen jonge embryo's deformeren, vooral bij diersoorten met grote acrosomen, zoals hamsters, koeien en varkens. Sperma zonder hoedje heeft dat effect niet. Spermacellen van muizen en mensen hebben kleine acrosomen, maar ook daar is de slechte werking van acrosomen zichtbaar te maken, schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.