`Gewone woorden'

De troonrede moet eenvoudiger en begrijpelijker. Is het dit jaar gelukt? Mediastrateeg Ton Elias las de troonrede en was blij verrast.

,,Een loffelijke poging. In de tekst zitten nog altijd onnodig formele passages, maar over het geheel staat er een stuk minder balkenbrij in. Zo staat er `mensen' waar voorheen `populatie' zou hebben gestaan, `vroeg stoppen met werken' in plaats van `vervroegd uittreden'. Je ziet dat ze geprobeerd hebben om gewoon Nederlands te gebruiken. Dat kan niet altijd.

,,Bij politiek gevoelige zaken waar geen zinnig woord over te zeggen valt, word je gedwongen om wollige taal te gebruiken. Zoals in de passage over de Nederlandse Antillen: `de regering zal haar volle aandacht geven', `op deze basis zal gezocht worden naar een verantwoord evenwicht'. Zal dit, zal dat. Inhoudelijk zwak, maar hier duikt bovendien weer de formele taal op. Net als even verderop: de onderwijzers kampen met `regeldruk'? Nee, ze hebben gewoon last van regeltjes. En waarom `optimaal' als je ook `zo goed mogelijk' kunt zeggen?

,,Wat ik wel weer sterk vind, is de samenvatting halverwege. Vier centrale opgaven worden opgenoemd en vervolgens uitgewerkt. Voor een tekst die moet worden voorgedragen is een logische doorloop noodzakelijk, zo'n korte puntsgewijze samenvatting helpt daarbij. Het belangrijkste bij een voordracht is dat de tekst zo gewoon mogelijk blijft, net zoals je ook zo gewoon mogelijk moet praten. Ik heb de indruk dat de troonrede dit jaar minder uit samengestelde zinnen bestaat. Dat komt de toegankelijkheid ten goede. Een zichtbare verbetering.''

    • Olga van Ditzhuijzen