Frankrijk weer boven 3 procent

De Franse regering verwacht ook volgend jaar het begrotingstekort niet terug te kunnen brengen onder de vereiste drie procent. Minister van Financiën Thierry Breton heeft gisteren gezegd dat de regering er inmiddels naar streeft volgend jaar ,,niet boven de drie procent te komen''. Tot nu toe koerste Bercy, het Franse ministerie van Financiën, officieel aan op een tekort van 2,7 procent in 2006. Dat was al een bijstelling van het aanvankelijke streven naar 2,2 procent.

De nieuwe herziening betekent dat Frankrijk in feite het streven laat varen om het begrotingstekort daadwerkelijk terug te dringen. De lidstaten van de Europese Unie hebben zich wel verplicht te streven naar reductie van het tekort, via de afspraken in het Stabiliteitspact.

Begin deze maand stelde Breton het verwachte begrotingstekort voor het lopende jaar al bij tot drie procent, in plaats van de voorziene 2,9 procent. Volgens economen zal ook drie procent moeilijk haalbaar zijn, gezien de tegenvallende groei in 2005. Die komt naar verwachting uit rond 1,5 procent.

Voor 2006 gaat de Franse regering nog uit van een groei van tussen de 2 en 2,5 procent. Wanneer deze daalt tot tussen de 1,8 en 2 procent, overeenkomstig de verwachtingen, loopt het te voorziene begrotingstekort op tot 3,4 procent.

De drie voorgaande jaren overschreed Frankrijk steeds de drie-procentsgrens van het Stabiliteitspact. De Europese Commissie heeft inmiddels zorgen geuit over de kansen van de Fransen om de drie-procentsgrens dit jaar wel te halen en aangekondigd de begroting van volgend jaar scherp te gaan volgen.

Het streven naar het terugdringen van het begrotingstekort staat des te meer onder druk, omdat de regering van premier Dominique de Villepin voor 2007 een belastingverlaging heeft aangekondigd, die 3,5 miljard kost.

Villepin deed bij zijn aantreden de belofte dat het nieuwe kabinet binnen de grenzen van het begrotingspact zou blijven, en zou streven naar het terugdringen van het begrotingstekort.