Charles Koechlin

Op zijn zevenenzeventigste besloot de Franse componist Charles Koechlin (1867-1950) alleen nog maar eenstemmige muziek, zonder begeleiding, te componeren. Het voornemen, waaraan hij zich overigens niet helemaal zou houden, leidde onder meer tot het indrukwekkende en fascinerende werk Les Chants de Nectaire (1944) voor fluit solo. Het is in feite één compositie van vier uur lang, verdeeld in drie opusnummers met elk 32 deeltjes.

Fluitist Leendert de Jonge voerde het werk in 1995 als eerste integraal uit, en brengt het nu ook uit in een box met vijf cd's. Charles Koechlin staat – met ernstige blik en lange baard – op de hoes afgebeeld als een wijze oude man, een asceet. En zo komt hij ook uit Les Chants de Nectaire naar voren: de muziek is ingetogen, aristocratisch en eenvoudig in zijn middelen, en tegelijk van een melodische rijkdom die een complexe maar gebalanceerde persoonlijkheid verraadt.

Leendert de Jonge treft in zijn uitvoering van Koechlins Les Chants de Nectaire precies de juiste toon: sereen en berustend; als nectar voor de oren.

Koechlin: Les Chants de Nectaire. (Basta 3091552)

    • Jochem Valkenburg