Beursindex Tokio boven 13.000 punten

De graadmeter voor de effectenbeurs van Tokio, de Nikkei-index, is vandaag voor het eerst sinds 11 juni 2001 door de grens van 13.000 punten gegaan om te sluiten op 13.148,57 punten. Dat is 189,89 punten of bijna 1,5 procent hoger dan de slotstand van vrijdag. Gisteren was de beurs dicht door een nationale feestdag.

Voor de beleggers was het vooruitzicht op en het vertrouwen in een aanhoudend herstel van de Japanse economie belangrijker dan de hoge olieprijs. Ze kochten vooral aandelen van grote bedrijven, zoals de Sumitomo Mitsui Financial Group. Wel hadden ze oog voor de vergadering van de Amerikaanse centrale banken later vandaag. Naar alle waarschijnlijkheid rolt daar een renteverhoging van 0,25 procentpunt uit.

Er was op de beurs van Tokio zelfs handel in slechtlopende aandelen zoals van regionale banken en Japans enige autofabrikant die verlies maakt, Mitsubishi Motors. Het aandeel van de electronica-tak van Mitsubishi steeg, nadat het bedrijf duidelijk had gemaakt dat het nabeurs een winstprognose bekend zou maken.

Ook de doorbraak in de onderhandelingen over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma, gisteren in Peking, droeg bij aan de Nikkei-stijging. Bij die zes-landenonderhandelingen zijn, naast Japan en Noord-Korea, ook de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Rusland en China betrokken. Noord-Korea belooft af te zien van kernwapens en zegt zich weer te zullen conformeren aan het nonproliferatieverdrag voor kernwapens.

,,De zaken gaan al beter en de zes-landenonderhandelingen hebben weer een positief aspect toegevoegd'', zei analist Masaki Iso van Yasuda Asset Management. Andere analisten merkten op dat de patstelling in Duitsland na de parlementsverkiezingen daar van zondag, de kans vergroot op een verdere vertraging van economische hervormingen in Europa. Ze zien dit als positief voor de Japanse economie en een reden voor beleggers in Japanse aandelen te stappen.

De andere beurzen in Azië sloten de handel ook met winst af. In Seoul steeg de beursindex met 1,4 procent. Hongkong stond aan het eind van de handel 1,8 procent in de plus. In Sydney gingen de aandelenkoersen met gemiddeld 0,6 procent omhoog.