Bestuurders van UCI boos weg uit Madrid

De laatste dagen van Hein Verbruggen als voorzitter van de international wielerunie UCI beginnen wel heel hectisch te worden. Gisteren verliet vrijwel het voltallige hoofdbestuur van de UCI uit protest tegen de Spaanse bond Madrid. Verbruggen nam op één na al zijn collega's mee naar Genève, waar de vergadering vandaag plaats heeft.

Alleen de Duitse bestuurder Sylvia Schenk bleef in Madrid waar vanaf morgen de WK wielrennen worden gehouden. Tussen Schenk en de rest van het bestuur is al langer een conflict gaande, dat onder meer te maken heeft met de opvolging van Verbruggen. Het UCI-bestuur heeft tegen Schenk onlangs een proces aangespannen vanwege haar uitlatingen over Verbruggen.

Komende vrijdag wordt tijdens het UCI-congres in Madrid een opvolger gekozen en de Spaanse wielerbond is – tegen de zin in van de meeste UCI-bestuurders – op de hand van de Spaanse kandidaat Gregorio Moreno. Alleen in de Ier Pat MacQuaid ziet Verbruggen zijn juiste opvolger.

Onlangs diende de Spaanse bond bij een Zwitserse rechtbank een klacht in om te voorkomen dat Verbruggen de bijeenkomst vrijdag over de verkiezing mag voorzitten. De Nederlandse bestuurder moet zich morgen in deze zaak melden om gehoord te worden. Eerder deze maand werd bekend dat Verbruggen zich – na drie termijnen – zelf ook weer verkiesbaar heeft gesteld, voor het geval dat McQuaid zou wegvallen.

Verbruggen heeft ook een conflict met directeur Dick Pound van het mondiale anti-dopingbureau WADA. Die betichtte de Nederlander ervan informatie te hebben gelekt over dopingtesten van Lance Armstrong. Dat leidde tot een geruchtmakend artikel in l'Equipe. Dit weekeinde bleek dat Lon Schattenberg, hoofd van de medische commissie van de UCI, informatie had verstrekt.