`Ballet is niet alleen voor anorexiatypes'

De forsgebouwde acteur Jack Wouterse (48) gaat dansen in een ballet, samen met enkele dansers van het Nederlands Dans Theater. Pieter de Ruiter maakt de choreografie, Ko van den Bosch de tekst, Harry de Winter de muziek. Het nog naamloze ballet gaat volgend seizoen in première.

Wouterse vindt het niet vreemd dat een man van zijn gewicht in een ballet staat: ,,Waarom moeten het altijd van die anorexiatypes zijn? Niets ten koste van hen, maar ballet is zeker geen kunstvorm die exclusief aan dunne mensen is voorbehouden.''

Choreograaf Pieter de Ruiter: ,,De voorstelling gaat over mannen. Deze tijd is voor mannen moeilijk: ze moeten macho zijn, maar ook zorgzaam. Ik denk dat Jack Wouterse die verwarring uitstekend kan vormgeven.''

Jack `ik pleur me in een rol' Wouterse trok jarenlang met zijn eigen kindercircus door het land totdat regisseur Johan Doesburg hem in 1989 ontdekte voor het toneelstuk Van muizen en mensen van John Steinbeck. Wouterse speelde vooral in stukken van Doesburg en van Alize Zandwijk, onder meer als psychiatrische patiënt in de solo Keefman naar het boek van Jan Arends. Verder speelde hij in de films en tv-series van Theo van Gogh, in Met grote blijdschap en Vet hard!. Bij het grote publiek is hij bekend van de tv-series Grijpstra & De Gier en All Stars.

Acteurs in dansvoorstellingen zetten is vaker gedaan, en ook dik en dans gingen eerder samen. Op Julidans was onlangs La pornographie des âmes te zien, met blote dans van een zeer dikke dame; Balou de Beer danste niet onverdienstelijk in The Jungle Book en in Sonic Boom van Wim Vandekeybus mochten de dansers op de buik van de eveneens forsgebouwde acteur Titus Muizelaar springen.