Artikel over armoede laat me niet los 1

`Het gezicht van de armoede' laat mij niet los. Eerst was er de ergernis over de titel en over de voor- en achterkant van M – voor de foto van de armoede, achter de advertentie met de 18-jarige blondine en haar Rolex. Nou ja.

Maar dan de reportage van Dick Wittenberg met de indrukwekkende foto's van Jan Banning, die de mensen ondanks alles toch in hun waarde laat. Ja, het was werkelijk van binnenuit. En daarbij de waardevolle informatie in cijfers.

Ik heb het gevoel alsof ik met u bij Livinese, bij Mtrida, bij Abraham en bij de Isimu's in hun dorp geweest ben. Dat er zelfs nog in de armoede verschillende stadia zijn en dat een deken een mens zijn slaap en zijn gemeenschapsgevoel terug kan geven.

Het verhaal van die 45 gezinnen in Dickson houdt me erg bezig. En natuurlijk heb je dan zeer naïeve fantasieën. Waarom kan een dorp in Friesland of in Limburg zich niet over Dickson ontfermen?

Wat was ik na de oorlog blij met gedragen kinderkleertjes uit Zwitserland. Elke week liep ik toen kilometers om in een molen wat meel, een stuk boter en twee eieren te halen. Nu ben ik een oeroude vrouw van 84 en zeer begaan met deze overvolle wereld in verwarring.

    • Anneliese Nassuth Amsterdam