Argentijnen vast in ravijn Antarctica

Argentinië is in de ban van een grootscheepse operatie die het leven moet redden van twee landgenoten die afgelopen zaterdag in een tientallen meters diepe gletsjerspleet op Antarctica vielen.

Harde wind en een gevoelstemperatuur van meer dan twintig graden onder nul hebben het reddingswerk tot nu toe zeer bemoeilijkt. Argentinië heeft gisteren een vliegtuig met speciale manschappen van het leger naar het gebied gevlogen om alles op alles te zetten om de twee te redden.

Het gaat om een marine-officier en een wetenschapper die afgelopen zaterdag op het Antarctische King George-eiland op weg waren van een Uruguayaans wetenschappelijk station naar hun eigen basis. Op acht kilometer van de bestemming vielen zij als de voorste leden van een vijfkoppige expeditie met hun sneeuwscooter in een met sneeuw afgedekte spleet in het ijs.

De andere drie Argentijnen wisten net op tijd halt te houden. Ze konden echter niet meer in contact komen met hun landgenoten, die wel over communicatieapparatuur beschikten. Een reddingstouw van vijftig meter bleek te kort om de bodem van het gat te bereiken. De drie overlevenden zijn gered door Chileense collega's die met een helikopter een zoektocht waren begonnen. Op foto's van de plaats des onheils is een zwart ravijn in een enorme witte massa te zien.

De Argentijnse minister van Defensie Pampuro heeft gezegd dat er ,,weinig kans'' is dat de twee mannen nog kunnen worden gered. Ze dragen weliswaar speciale kleding ter bescherming tegen de kou, maar de kans is groot dat ze bij de val gewond zijn geraakt. Specialisten zeggen dat vandaag de laatste kans is om ze nog levend aan te treffen.

King George-eiland geldt als de dichtstbevolkte plek van niemandsland Antarctica. Er zijn wetenschappelijke stations gevestigd uit een aantal Latijns-Amerikaanse, Aziatische en Europese landen.