Zomerluwte 2

Er is niet veel nodig om een naturel omelet te voorzien van smaakvolle toevoegingen zodat ze nét even anders op tafel komt. Een toevoeging die wij in dit land geneigd zijn over het hoofd te zien zijn olijven. Maar wel olijven met veel smaak van zichzelf en desnoods bescheiden gekruid. Geen olijven die stijf staan van toegevoegde knoflook, cayennepeper of allerlei oneigenlijke fijngesneden kruiden of zure groenten die het oog dienen maar niet de tong. Een enkele Marokkaanse of Turkse winkel wil nog wel eens bescheiden gezouten zwarte olijven verkopen die veel smaak hebben. Proef olijven altijd alvorens ze te kopen want hun smaak is telkens weer anders. De meeste kans op lekkere zwarte olijven is bij winkels waar allerlei olijfoliën worden verkocht; en ook wel op boerenmarkten of in de betere (Italiaanse) delicatessenwinkels met een uitgelezen mediterraan assortiment. Soms heb je geluk.

Laatst trof ik in een onnozele straat in een volstrekt niet culinair aangeleunde buurt in Utrecht een eenzame Marokkaanse winkel – een exotisch eiland in saaie dreven. Hij behoorde toe aan een enthousiaste jonge Marokkaan die de winkel met het bekende assortiment fruit, groenten en grutterswaren had gevuld; hij had veel plannen vertelde hij voor lekkere kant-en-klare `hapjes' als de vakantieperiode voorbij was. Zijn assortiment olijven was verbluffend goed en gevarieerd. Daaronder trof ik de bekende lichtgedroogde (waardoor gerimpelde) zwarte olijven, die in dit geval enigszins ontzout waren en vervolgens ontpit en geraffineerd aangemaakt met wat olijfolie vermengd met een frutseltje gedroogde tijm en een vermoeden van tomatenpuree. Daarvan deed ik er wat door een omelet en dat was heerlijk.

Bereiding: Snijd de olijven in kleine stukjes en roer ze door de losgeklopte eieren samen met oregano en peper naar smaak. Geen zout, dat brengen de olijven mee. Verhit de olie in een bakpan, voeg het eimengsel toe en bak de omelet. Serveer bij de omelet de schijven frisse tomaat voorzien van wat zout en olijfolie. Wat rucola erbij en goed brood met een dikke harde korst. Zomerluwte brengt klein geluk.

Morgen: Slaraadsels

    • Florine Boucher