`Ze gaven me veel filmpjes van onthoofdingen'

Twee moslima's hebben op advies van sjeik Fawaz belastende verklaringen afgelegd tegen de leden van de Hofstadgroep. Over messen en onthoofdingen.

Twee moslima's hebben op aandringen van de Haagse sjeik Fawaz belastende verklaringen bij de politie afgelegd. Die verklaringen slaan een bres in het gesloten bolwerk van de `Hofstadgroep'. Bij de groep, die door justitie wordt gezien als terroristische organisatie, zijn veel gewelddadige geschriften en filmpjes gevonden. Maar in hun verklaringen houden de `leden' van de groep vol dat ze tijdens hun bijeenkomsten vooral over algemene geloofszaken spraken.

De twee meisjes hebben nu verklaringen afgelegd over de Takfir-leer zoals die werd verkondigd door Nouredine El F., een van de hoofdverdachten van de groep. Hij werd deze zomer aangehouden in het bezit van een geladen machinepistool. De Takfir brandmerkt iedereen die afwijkt als `ongelovige', en zo iemand moet met geweld bestreden worden. De meisjes zeggen dat ze onder invloed van vooral Nouredine `Takfiri' zijn geworden, zo blijkt uit het vertrouwelijke strafdossier. Na advies van Fawaz (maar ook van diens religieuze tegenstrever Bouchta) hebben ze echter deze leer de rug toegekeerd.

De Marokkaanse N. en de Nederlandse S. kwamen naar eigen zeggen in de herfst vorig jaar via internet in contact met Nouredine, die urenlang op hen inpraatte. ,,Ik geloofde gewoon alles wat hij zei, alles'', verklaart N. ,,Ik geloofde dat mijn ouders ongelovig waren, ik geloofde gewoon dat heel Marokko ongelovig was.'' En tegen ongelovigen moet worden opgetreden, zo vertelt S.: ,,Hij zei dat Geert Wilders, Hirsi Ali en Theo van Gogh op die manier ook bestreden mochten worden.'' Uit zijn woorden begreep S. dat geweld daarbij geoorloofd was. Via de chatbox had ze ook contact met Jason W., een andere hoofdverdachte van de Hofstadgroep. Die zei: ,,Je mag hun bloed vergieten. Hun bloed is halal. Met andere woorden: het is toegestaan om te moorden.''

Volgens S. was er bij de Takfiri echt sprake van `rekrutering' in fases: Ze winnen eerst je vertrouwen, vertellen over de leer van de Tawheed, de eenheid van God. Dan spreken ze over de afgoden, de Taghut. ,,Wie is hun afgod en wat moet je met ze doen? In hun ogen is bijna iedereen een afgod: politici, regeringsleiders, koningen. Net zolang totdat je daarvan overtuigd bent. Als je dat eenmaal gelooft, dan beginnen ze met de volgende vorm: wat je met ze, de Taghut, moet doen. Ze gaan er in die periode voor zorgen dat je heel veel liefde krijgt voor de jihad, zodat je zo ver kan komen dat je jezelf wil gaan bombarderen in een bus of zo. Ze gaan je heel veel filmpjes sturen, oorlogsfilmpjes over de Amerikanen in Irak, over Israël, over de gevangenissen (...) Ik heb van Nouredine heel veel filmpjes gekregen van onthoofdingen. Ik heb er een keer naar gekeken, maar ik werd daar echt misselijk van.''

N. zegt van niets te weten, maar volgens S. woonden de meisjes twee bijeenkomsten bij van de groep onder leiding van Abu Khaled, de voortvluchtige Syriër die door justitie gezien wordt als inspirator van de Hofstadgroep. Ook Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, zou daar bij zijn geweest. S. vertelt dat Abu Khaled een hele lijst van Amerikaanse bedrijven opnoemde waarvan de producten moesten worden geboycot. Toen de Syriër zelf vervolgens koffiemelk van Nestlé in zijn koffie deed, wees S. erop dat hij dat bedrijf net had genoemd. Abu Khaled antwoordde volgens S. geïrriteerd: ,,Van deze melk, die Abu Khaled in zijn koffie doet, wordt Israël echt niet rijker.''

In het strafdossier zit verder één verklaring van een nieuwe getuige die cruciaal kan blijken te zijn in de vervolging van de groep. Het gaat om C., die getrouwd is geweest met Nouredine, maar net als de andere meisjes afstand van de Takfiri heeft genomen. Zij heeft op 30 augustus met de politie gesproken over haar contacten met Nouredine en Mohammed B. Tot dusver had justitie nauwelijks aanwijzingen dat andere leden van de Hofstadgroep ook daadwerkelijk op de hoogte waren van concrete plannen om Van Gogh te vermoorden. Nu heeft C. verklaard dat Nouredine tegen haar zei ,,dat Hirsi Ali en Van Gogh dood moesten omdat zij die film Submission gemaakt hadden''. Hoe dat moest gebeuren werd haar niet verteld. Maar in het huis van Mohammed B. liet Nouredine aan C. twee messen zien. Een van die messen zat in een leren foudraal. ,,Fouad [de bijnaam van Nouredine] liet mij vervolgens een filmpje zien waarin mensen dit foudraal voor hun borst droegen. Daarna liet hij filmpjes over slachtingen zien.''

Volgens C. vertelde Nouredine haar hoe hij met onder andere Mohammed B. op boerderijen gestolen schapen slachtte. ,,Het kwam mij over alsof zij op deze schapen oefenden hoe zij moesten slachten. Fouad vertelde dit terwijl hij filmpjes toonde van hoe bij mensen de keel werd doorgesneden.'' Daarbij sprak hij in detail over de techniek die moet worden gebruikt om een slachtoffer zo veel mogelijk te laten lijden. Op 2 november schoot Mohammed B. diverse keren met een pistool op Theo van Gogh en sneed vervolgens diens keel door.