Volleybalsters komen moeizaam in hun ritme

Het Nederlands vrouwenteam is het EK volleybal in Kroatië stroef begonnen. Een zwaar seizoen lijkt zich te wreken. ,,De speelsters moeten de pijntjes maar verbijten.''

Avital Selinger moest gisteravond tijdens de wedstrijd van het Nederlands vrouwenvolleybalteam tegen Turkije meer energie in de coaching steken dan hem lief is. Maar het was nodig om te voorkomen dat Nederland bij het Europees kampioenschap in Kroatië al na twee wedstrijden in een uitzichtloze positie terecht zou zijn komen. ,,Ik moest de speelsters helpen, dat hadden ze nodig.''

Na de 3-2 nederlaag (25-17, 18-25, 22-25, 25-17 en 14-16) tegen Bulgarije, zaterdagavond in de eerste wedstrijd, moest gisteravond van Turkije worden gewonnen om het toernooi te redden. Dat gebeurde, met 3-1 (25-22, 28-30, 25-21 en 25-23). Maar de manier waarop stemde de bondscoach allerminst tevreden. ,,We moeten ons voorlopig vastklampen aan de positieve punten'', verzuchtte hij.

Selinger was na de wedstrijd mentaal zo vermoeid dat hij, geheel tegen zijn gewoonte in, niet in staat was de wedstrijd tot in detail te analyseren. Waar de bondscoach normaal vanaf de kant rustig toekijkt, meldde hij zich gisteravond voortdurend aan de zijlijn om zijn speelsters te instrueren en, vooral, te stimuleren. ,,Het was nodig, omdat de wedstrijd na de verloren tweede set in ons nadeel leek te kantelen. Maar de speelsters hebben karakter getoond; de tegenslagen zijn ze te boven gekomen.''

Het probleem van Nederland was dat het maar niet in zijn ritme kon komen. De speelsters misten de roes waarin ze zo graag spelen. Met als gevolg dat ze veel fouten maakten en voor elk punt hard moesten werken. Tekenend voor het spel van Nederland was gisteravond dat Alice Blom de meeste punten bij elkaar sloeg, terwijl ze als invalster van Debby Stam maar twee sets had gespeeld.

Een verklaring voor het stroeve begin van het EK heeft Selinger niet. Het zou de vermoeidheid van een zwaar seizoen kunnen zijn. Ook al mocht dat het geval zijn, dan wil de bondscoach zich daar niet achter verschuilen. In topsport moet je juist met die moeilijke omstandigheden leren omgaan, is zijn opvatting. Selinger: ,,Aan het eind van het zomerseizoen worden de grote toernooien gehouden, zo zit de speelkalender nu eenmaal in elkaar. De speelsters moeten bestand zijn tegen vermoeidheid en pijntjes verbijten.''

Na twee wedstrijden bij het EK is de conclusie dat Nederland vooralsnog als een beloftevol team aangemerkt moet worden. De ploeg is nog niet in staat een wedstrijd tegen de op papier zwakkere tegenstanders naar zijn hand te zetten. Die handicap werd zaterdagavond pijnlijk zichtbaar toen Nederland verloor van het taaie maar niet onverslaanbare Bulgarije. Om uitzicht te houden op een plaats in de halve finales kan Nederland zich in het vervolg van het toernooi geen nederlaag meer veroorloven. En dat is allerminst een geruststellende gedachte met wedstrijden tegen sterke tegenstanders als Rusland en Italië in het vooruitzicht.

Hoewel de voortekenen niet gunstig zijn, kan het EK in Kroatië ook zo maar de grote doorbraak van het jonge Nederlandse team worden. Als vanavond Rusland en woensdag Italië worden verslagen, neemt Nederland een barrière die de ploeg op een hoger niveau brengt. Alleen, het spel van Nederland geeft geen enkele aanleiding voor een dergelijk scenario. Het probleem is de wisselvalligheid. En dat geldt voor alle onderdelen. De ene keer is het een slechte set-up, de andere keer een zwakke aanval, een slecht blok of positioneel verkeerd verdedigen. ,,Gaat het even goed, dan schieten we onszelf weer in de voet met een serie fouten'', klaagt Selinger.

Na het eerste weekeinde van het EK kan ook worden geconcludeerd dat de onderlinge krachtsverschillen gering zijn. De topploegen in Europa zijn aan elkaar gewaagd, misschien met uitzondering van wereldkampioen Italië, dat zijn wedstrijden wel heel makkelijk wint. Rusland is in dezelfde groep B eveneens ongeslagen, maar maakt een minder overtuigende indruk.

In groep A lijkt titelverdediger Polen na twee zeges op weg naar de halve finales, maar vallen de twee nederlagen van Duitsland op. Azerbeidjan, Roemenië, Kroatië en Servië en Montenegro maken uit wie tweede achter Polen wordt.

    • Henk Stouwdam