`Vierde bij een WK is geen lullige plek'

Rea Lenders (24) werd vierde bij de individuele wedstrijd van de WK trampolinespringen.

Nederland heeft de WK trampolinespringen in Eindhoven zonder medailles afgesloten. Rea Lenders (24) werd zaterdag vierde in de individuele vrouwenwedstrijd. Later kwam het synchroonkoppel Sven Mooij en Alan Villafuerte niet verder dan de zesde plaats in de eindstrijd. Het duo gaf aan allesbehalve teleurgesteld naar huis te gaan.

Wat vind je van je eigen prestatie op de trampoline?

Rea Lenders: ,,Een vierde plaats is fantastisch. Het was mijn eerste finale bij een wereldkampioenschap, dus ik presteerde boven verwachting. Voor het behoud van mijn A-status en op basis van eerdere wedstrijden had ik in mijn achterhoofd dat ik bij de beste acht van de wereld wilde eindigen. Het zou ook mooi zijn als dat zou lukken in eigen land. Dat ik net niet op het podium sta, deert me niet. Ik vind vierde geen lullige plek. Het podium komt vast nog wel eens. Kijk eens welke meiden voor mij eindigen. De gouden medaillewinnaressen van de Spelen in Sydney en Athene. Dat is echt geen schande en ik ben trots dat ik de regerend wereldkampioene wél heb verslagen.''

Hoe beoordeel je het resultaat van de hele Nederlandse equipe?

,,Bij de mannen wist Alan Villafuerte net geen finale te halen. Springen kan hij wel, maar blijkbaar zat het in zijn hoofd niet helemaal goed. Ook de teamfinale werd door de mannen gemist en daar hadden ze volgens mij niet op gerekend. Gelukkig wist Alan het in de synchroonfinale goed te maken met een zesde plaats. Mijn trainingsmaatje Sven Mooij heeft het prima gedaan. Hij kon bij zijn tweede WK al zijn oefeningen netjes afmaken.''

Toch eindigde niemand op het podium. Welke toekomst heeft het Nederlandse trampolinespringen?

,,Als ik naar mezelf kijk, zie ik een stijgende lijn. Twee jaar geleden werd ik elfde bij de WK, toen achtste op de Olympische Spelen en nu vierde in Eindhoven. Het kan alleen nog maar beter gaan. Ik kijk kritisch naar mezelf en heb het gevoel dat er meer inzit. Van de andere vrouwen heb ik niet zo'n goed beeld. Bij de mannen denk ik dat Alan Villafuerte maar eens lekker moet gaan springen. Hij staat nog steeds bij de eerste tien van de wereld, dus hij is gewoon goed. Als hij zijn hoofd op orde krijgt, kan hij echt wat presteren over twee jaar, bij de WK in Canada en later bij de Olympische Spelen in Peking. Orlando Götschin en Sven Mooij moeten vooral veel blijven springen, dan zullen ze snel beter worden.''