Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag: Hoe komen Angela Merkel en Gerhard Schröder uit de patstelling in Duitsland nu er geen voor de hand liggende coalitie te vormen is na de verkiezingen van gisteren? Verder aandacht voor de Kinderboekenweek. Christelijke ouders overwegen om hun kinderen tijdens de komende boekenweek (5-15 oktober) thuis te houden van school, omdat ze levensbeschouwelijke bezwaren hebben tegen het thema toveren. Ned 2, 18.20-19.00 uur

Netwerk. Speciale uitzending over de rijksbegroting, de dag voor prinsjesdag. Netwerk presenteert een `Begroting van het volk'. Volgens een onderzoek is een ruime meerderheid van de bevolking somber over de toekomst. De Nederlanders – 63 procent van de ondervraagden – zeggen dat ze er het afgelopen jaar financieel op achteruit te zijn gegaan. Een derde van de bevolking kampt met een hoge schuld naast de hypotheek. De ondervraagden hebben ook aangegeven hoe zij in 2006 het geld zouden willen verdelen over de ministeries. Ned 1, 20.30-21.30 uur

Radar: Over het nieuwe ziektekostenstelsel dat per 1 januari 2006 in werking treedt. Daarnaast het kopen van nieuwe kleren voor de kinderen; kan dat bij Zeeman of Wibra of willen ze de duurste merken? Ned 2, 20.30-21.05 uur

Jensen. Best bekeken talkshow van Nederland met vanavond als gasten de actrice Bruni Heinke en de zanger Roy Raymonds. RTL5, 22.30-23.15 uur

DRAMA

Parels & Zwijnen. Fraai vormgegeven misdaadserie, een van nieuwe producties van Talpa die door critici geprezen wordt. Talpa, 21.30-22.30 uur. Vanaf volgende week op vrijdag. Zie ook vraaggesprek met de regisseur Diederik van Rooijen op pagina 11.

DOCUMENTAIRE

Zembla. Het verhaal van de 89-jarige Jean Voitus van Hamme die eind april dood werd gevonden in zijn vervuilde woning in de Amsterdamse Pijp. Kort daarop vond de politie op hetzelfde adres ook nog het lichaam van zijn 94-jarige ex-vrouw. Ze lag, in plastic gewikkeld, tussen de troep van de bovenwoning en bleek al enige jaren dood te zijn. Zembla sprak met buurtgenoten, de politie en met bekenden van Van Hamme en schetst een beeld van wat zich de laatste jaren in de woning heeft afgespeeld. Volgens Zembla zijn er in Nederland zo'n 30.000 ouderen die ernstig verwaarloosd zijn. Ned 3, 21.15-22.00 uur

Mama, drink niet meer. Een Britse documentaire over alcoholverslaving. Videodagboek van de twaalfjarige Nanzer die volgt hoe haar 39-jarige verslaafde moeder van de alcohol af probeert te komen. Ned 1, 23.30-0.15 uur

Ebay: Money for old rope? Herhaling van een reportage over Ebay, het veilinghuis op internet dat in Nederland ook eigenaar is van marktplaats. Door het succes volgt ook de belastingdienst de transacties op de site. BBC 2, 23.00-23.30 uur

SPORT

Holland sport. Nederlands beste golfer Maarten Lafeber, oud-winnaar van de Dutch Open in Hilversum, en voetballer Theo Lucius van PSV zijn te gast bij presentatoren Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk. Ned 3, 20.25-21.15 uur.

AMUSEMENT

Paradise hotel. Eerste aflevering van alweer een nieuwe variant van realitytelevisie. Elf vrijgezellen, zowel mannen als vrouwen, kiezen vanavond een partner waarmee ze een week de slaapkamer delen in een luxe hotel. Iedere week valt een deelnemer af. Het koppel dat het het langste volhoudt, verdient 50.000 euro. Iedere maandag tot en met donderdag om 22.30 uur. Veronica, 22.30-23.05 uur.

Try before you die. Eerste aflevering van een nieuwe serie. Presentatoren van BNN mochten een wens uitvoeren. Vanavond de Belg Kürt Rogiers die een strafschop moet scoren in een vol stadion. Voorafgaand aan de wedstrijd NEC-Feyenoord krijgt hij die kans tegenover de reservedoelman van Feyenoord. Ook Katja Schuurman die gaat duiken tussen de witte haaien in Zuid-Afrika en Sophie Hilbrand die op de Wallen achter het raam gaat zitten. Ned 2, 21,35-22.25 uur

Memories. De laatste aflevering van een reeks. Presentatrice Anita Witzier reist naar Australië op zoek naar een jeugdliefde. Ook het verhaal van Peter, die verliefd wordt op Liliane, een vrouw die illegaal in Nederland verblijft. Ned 1, 21.30-22.25 uur.

DIGITALE KANALEN

De Mythe van Hendrikus Colijn. Tweedelige documentaire uit 1987 over Hendrikus Colijn, een van de meest verguisde en verafgode politici die de Nederlandse geschiedenis gekend heeft. Over Colijns jeugd, zijn opkomst als sterke man in de Nederlandse politiek en zijn economisch beleid in de jaren dertig. Op het geschiedeniskanaal van de VPRO.

www.vpro.nl/geschiedenis

LEZERSTIP GEVRAAGD

Een fraaie serie op Talpa of Net5? Een mooi discussieprogramma op ARD? Een interessante rubriek op BBC World Radio? Laat ons weten waar de verborgen juwelen van de televisie- en radioweek zitten en wij zetten uw tip ook in deze rubriek. Reacties:

www.nrc.nl/media.