Televisie Overige films

Bring It on / Girls United (Peyton Reed, 2000, VS). Kleine film verschaft inzicht in de wereld van de (Amerikaanse) cheerleaders, die zich in landelijke competities met elkaar meten, en bevestigt clichés over lippenstiftfascisme en genadeloze competitie om een date met een van de jongens op het veld. Net5, 20.30-22.15 uur

Lara Croft: Tomb Raider (Simon West, 2001, VS/Engeland/Duitsland/Japan). Decors, speciale effecten en Angelina Jolie zijn zo oogverblindend dat de rest er minder toe doet in eendimensionale spektakelfilm naar populair videospel. SBS6, 20.30-22.30 uur

La meglio gioventú (2) (Marco Tullio Giordana, 2003, Italië). Ervaren Italiaanse filmmaker Giordana waagde zich aan een project dat herinneringen oproept aan Novecento. In de oorspronkelijk voor tv gemaakte serie vertelt hij de geschiedenis van Italië van 1966 tot in deze eeuw aan de hand van de broers Carati die in de roerige jaren zestig twintig worden. Winnaar van de publieksprijs van het Rotterdamse Filmfestival van 2004 groeide uit tot filmtheaterhit. Arte, 20.40-23.40 uur

La notte brava (Mauro Bolognini, 1959, Italië/Frankrijk). Door Pier Paolo Pasolini geschreven portret van een etmaal uit het leven van drie Romeinse kruimelcriminelen die achter de meisje aan zitten. Venijn van Pasolini's analyse dat armoe onvermijdelijk tot immoreel gedrag leidt wordt beetje weggepoetst in de regie van Bolognini. TV5, 22.30-24.00 uur

Til There Was You (Scott Winant, 1997, VS). Overbodig staaltje soap waarin een man en een vrouw voor elkaar zijn bestemd, maar dat pas aan het eind van de film ontdekken. BBC1, 0.50-2.40 uur

Brutti, sporchi e cattivi (Ettore Scola, 1976, Italië). Scola kreeg in Cannes regieprijs voor groteske sociale satire over het lompenproletariaat. Met Nino Manfredi als één-ogige vrek die – tot jaloezie van zijn krotgenoten – een prostituee onderdak verleent. Morgen, TV5, 10.15-12.05 uur