Talpa's talkshows zijn nog zoekende

Over een marktaandeel van 10 procent is tv-zender Talpa tevreden, vijf weken na de start. Maar de live talkshows worstelen nog met hun kijkcijfers.

,,Gelukkig weten jullie ons weer te vinden'', verwelkomt de opnameleidster van Barend & Van Dorp (BvD) het publiek afgelopen woensdagavond. De studio mag dan vol zitten, er zijn relatief weinig kijkers die Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder bij Talpa volgen. De eerste negen afleveringen trekken gemiddeld 266.000 kijkers, minder dan de helft dan vorig jaar, toen BvD werd uitgezonden op RTL4.

,,We moeten altijd even op gang komen'', zegt BvD-productieleidster Karin Haverschmidt. De hele BvD-redactie is in één klap door Talpa overgenomen, compleet met het productie- en regieteam. De meeste medewerkers kregen een vast contract een zeldzaamheid in de roerige televisiewereld. ,,Alleen het decor en de tafel zijn nieuw. Frits en Henk zorgen goed voor ons.'', aldus Haverschmidt.

Na afloop van de achtste BvD-uitzending is de stemming in de vip-kantine uitgelaten: het was een boeiende aflevering met advocaat Gerard Spong en minister Remkes. Talpa is een goede uitvalsbasis voor dagelijkse live programma's, vindt Haverschmidt. ,,We werken in hetzelfde pand als Thuis en NSE. De sfeer is een stuk uitdagender dan bij RTL4.'' Achteraf blijken woensdag maar 220.000 tv-kijkers naar BvD gekeken te hebben. De afleveringen van afgelopen donderdag en vrijdag trokken 370.000 en 396.000 kijkers. Nog steeds minder dan bij RTL4, maar Karin Haverschmidt heeft alle vertrouwen in de toekomst. ,,Ik denk dat veel mensen ons nog niet gevonden hebben. Talpa staat nog ergens op kanaal 36 voorgeprogrammeerd, bij Nickelodeon.''

Toch heeft Talpa dankzij voetbal, Big Brother en Expeditie Robinson bij kijkers van 20 tot 49 jaar al een gemiddeld marktaandeel van 10 procent gehaald. In de vroege vooravond trekken programma's als NSE en Thuis echter te weinig kijkers. Vooral Talpa's personalityshow Thuis heeft het moeilijk. Er zit, in tegenstelling tot bij BvD, nog geen groei in: rond de 100.000 mensen schakelen om zes uur 's avonds in als Froukje de Both, Angela Groothuizen, Winston Gerschtanowitz, Gordon en Victoria Koblenko aan tafel schuiven. Het zijn `vijf uitgesproken persoonlijkheden die hun eigen kijk op het nieuws van de dag geven', aldus Talpa.

Op dat format is veel kritiek, met name omdat de rolverdeling tussen de presentatoren in de huiskamer niet duidelijk is. In de studio blijkt dat niet veel anders te zijn. Als Angela en Froukje presenteren zit Winston er wat verloren bij en blijft Gordon onophoudelijk interrumperen. Zodra de musicalversie van Soldaat van Oranje ter sprake komt, marcheert Gordon als zingende Duitse soldaat een rondje om de Thuis-tafel. De gêne bij de andere presentatoren is zichtbaar. Gordons eigen programma met Gerard Joling, later op de avond, scoort overigens wel goed bij het Talpa-publiek.

Meteen na de uitzending wordt Thuis door presentatoren en redactie geëvalueerd. Later blijkt dat Caroline Tensen als ervaren kracht aan het team wordt toegevoegd. Ook de inhoud verandert: ,,Zwaardere nieuwsonderwerpen horen niet bij een feelgood-programma als Thuis'', zegt een woordvoerder. ,,De ramp in New Orleans komt een uur later wel in NSE aan bod.''

Jack Spijkerman en Humberto Tan, de presentatoren van Café de Sport, zijn wel goed op elkaar ingespeeld. Als gezellig napraatprogramma voor voetballiefhebbers moet Café de Sport op de late zondagavond concurreren met de serieuze analyses in Studio Voetbal op Nederland 2. De gasten van afgelopen zondag – AZ-keeper Henk Timmer en zijn vriendin schaatsster Marianne Timmer – zorgen echter niet voor vuurwerk.

Studio Voetbal trekt ongeveer drie keer zoveel kijkers als Café de Sport. ,,Uitgerekend onze best bekeken uitzending, meer dan 400.000 kijkers, viel halverwege uit door een storing in het Mediapark'', vertelt productiemedewerkster Liset Kleemans. De belangstelling van kijkers om naar de studio te komen, is echter wel groot. Tot eind dit jaar zit Talpa's voetbalkroeg volgeboekt niet in de laatste plaats omdat er tijdens de uitzending gratis bier wordt geschonken.

www.nrc.nl/media Discussieer mee: Wie kijkt er naar Talpa?

    • Marc Hijink