Staking bij aardappelzetmeelconcern Avebe

De fabriek van aardappelzetmeelconcern Avebe in het Groningse Foxhol ligt sinds vanmorgen zes uur stil. Alle ruim 300 werknemers hebben het werk neergelegd uit protest tegen de ontslagaanvraag van 148 personeelsleden vorige week.

Volgens bestuurder Anja Dijkman van FNV Bondgenoten dreigt er eind dit jaar nog eens een ontslagaanvraag voor 118 mensen. ,,Dan heb je het over 266 mensen die gedwongen de WW in gaan.'' De bond wil een beter sociaal plan, zonder gedwongen ontslagen. Het personeel is ,,gemotiveerd'' om te staken, aldus Dijkman, vooral omdat de onzekerheid over hun baan groot is. In de fabriek in Foxhol worden uit aardappelzetmeel halfproducten gemaakt, onder meer voor papier en textiel.

De directie van het zetmeelconcern wees het ultimatum af van de FNV, dat zaterdagmiddag in de namiddag verliep. Avebe bereikte wel een akkoord met de bonden De Unie en het CNV over een sociaal plan, waarbij het aantal gedwongen ontslagen terug werd gebracht van 300 naar 100 door interne herplaatsing, vervroegde uittreding, prepensioen en het scheppen van extra arbeidsplaatsen. De FNV, waarbij driekwart van het Avebe-personeel is aangesloten, verwierp dit akkoord en stelde de directie een ultimatum.

Avebe-directeur Dekker (human resources) spreekt van een ,,buitenproportionele'', actie die van ,,weinig realiteitszin'' getuigt. ,,We spannen ons maximaal in om voor die 100 mensen een nieuwe baan te vinden binnen of buiten de onderneming.'' Maar gedwongen ontslagen zijn volgens FNV-bestuurder Dijkman niet nodig. ,,Pas als over een jaar blijkt dat dit niet lukt, snappen we dat gedwongen ontslagen niet te voorkomen zijn.'' De FNV dreigt met stakingen bij andere Avebe-vestigingen.

De aardappelzetmeelonderneming is sinds 2002 bezig met een strategische heroriëntatie waarbij 324 van de 1.330 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen.