Stadsbus moet op aardgas gaan rijden

Staatssecretaris Van Geel (Milieu, CDA) wil meer stadsbussen, vuilniswagens, taxi's en vrachtwagens in binnensteden op aardgas laten rijden. Hij stelt het komende jaar twaalf miljoen euro beschikbaar om een deel van het wagenpark te voorzien van een aardgastank. Om voor de rijksbijdrage in aanmerking te komen, kunnen provincies en gemeenten plannen indienen. Van Geel gaat zijn voornemen nog wel eerst bespreken met staatssecretaris Wijn (Financiën, CDA). De intentieverklaring van Van Geel is van belang, aldus zijn woordvoerder, omdat daarmee leveranciers van de infrastructuur voor aardgas enige zekerheid wordt geboden. Aardgas is ,,tien keer schoner dan diesel'', aldus de woordvoerder. Het voornemen van Van Geel moet worden gezien als een ,,aanvulling'' op bestaand beleid. In enkele gemeenten rijden stadsbussen op lpg.

In dertien gemeenten zijn gisteren delen van de binnensteden afgesloten voor autoverkeer. Volgens Vereniging Milieudefensie scheelt het weren van autoverkeer aanzienlijk in de vervuiling. De luchtkwaliteit in het oude stadshart van Amsterdam was volgens de actiegroep ,,veel beter dan normaal''. Milieudefensie baseert zich op eigen metingen, gedaan op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Kromme Waal. De concentratie stikstofoxiden lag volgens Milieudefensie gisteren gemiddeld 36 procent lager dan op de dag daarvoor. Om de concentraties fijn stof te meten, werd een vergelijking gemaakt met de omgeving van het Vondelpark. De concentratie fijn stof was op de Prins Hendrikkade gisteren `slechts' 8 procent meer dan in het Vondelpark, een dag eerder nog 27 procent meer. Aan de autovrije dag deden behalve Amsterdam onder meer Arnhem, Nijmegen, Eindhoven en Deventer deel.

Volgens het Milieu- en Natuur Planbureau overlijden jaarlijks in Nederland mogelijk 18.000 mensen tot tien jaar eerder aan de gevolgen van luchtvervuiling door autoverkeer.