Schattenberg (UCI) gaf info Armstrong

Lon Schattenberg, het Nederlandse hoofd van de medische commissie van de internationale wielerunie (UCI), heeft een journalist van l'Equipe geholpen bij het maken van zijn `dopingartikel' over Lance Armstrong.

Dit weekeinde heeft Schattenberg tegenover de Süddeutsche Zeitung toegegeven dat hij een document van de Amerikaanse renner aan de journalist heeft gegeven. De Franse sportkrant onthulde eind vorige maand dat de zes urinestalen van Armstrong uit de Tour '99 epo bevatten.

Eerder had de baas van het mondiale anti-dopingbureau WADA, Dick Pound, UCI-voorzitter Hein Verbruggen ervan beticht dat hij informatie had gelekt. Verbruggen maakte vorige week bekend dat de UCI, zonder namen te noemen, inderdaad de journalist had geholpen. Die zou volgens Verbruggen valse voorwendselen hebben aangewend om informatie van de UCI te krijgen. Met medeweten van Armstrong zou hij bepaalde informatie willen inzien en een deel van de (vertrouwelijke) informatie heeft hij inderdaad van de mondiale wielerbond verkregen.

Na de verwijten van Pound aan het adres van Verbruggen kaatste de Nederlandse voorzitter, die aan het eind van deze week afscheid neemt, de bal direct terug. Volgens hem heeft juist WADA een kwalijke rol gespeeld rond de publicatie over Armstrong.