Ruiterploeg handhaaft zich

De Nederlandse springruiters hebben dit weekeinde de finalewedstrijd van de Super League in Barcelona gewonnen en daarmee een dreigende degradatie uit dit circuit afgewend. ,,Eindelijk lukte ons wat gedurende het hele seizoen niet wilde lukken: de palen op hun ondersteuning laten liggen'', vertolkte een uitgelaten bondscoach Rob Ehrens de gevoelens van de Nederlandse ploeg.

Vrijdag was het na het sterke optreden in de Grote Prijs, die door Gerco Schröder met Eurocommerce Milano winnend werd afgesloten, al duidelijk dat het Nederlandse team in topvorm was. ,,We hebben er bewust voor gekozen om de paarden in de Grote Prijs te laten lopen, om ze op die manier wedstrijdritme te geven. De Ieren en Belgen, net als wij in degradatienood, hebben dat niet gedaan en nu pakte dat voor ons eens goed uit'', zei Ehrens.

Gerco Schröder, met twee foutloze ritten wederom de beste Nederlandse ruiter, is niet iemand die met zijn emoties te koop loopt. ,,Dit is mooi man'', liet hij zich bij het verlaten van de piste ontvallen, zijn merrie Eurocommerce Milano liefkozend op de hals kloppend.

Voor de Belgen was het sterke rijden van de Nederlanders en het goede rijden van de Ieren een bittere pil, want zij degradeerden uit de Super League competitie, die door de Amerikanen winnend werd afgesloten. Om extra uitstraling te geven aan zijn stoeterij, stamboek en fokkerij sponsort Leon Melchior, eigenaar van Studbook Zangersheide, de Belgische equipe, maar het zat de sponsor niet mee. De bij Zangersheide goedgekeurde dekhengst Andiamo Z met Kristof Cleeren weigerde in beide manches in de driesprong, waarmee de hengst duidelijk maakte dat goedgekeurd zijn bij Zangersheide niet automatisch inhoudt dat je altijd over het hout wilt springen.

Door de degradatie van België gaan de in de blauwe Zangersheide kleuren geklede ruiters nu naar de `ontwikkelingslanden van de springsport', om te proberen zich via wedstrijden in Sopot en Linz via de Nations Cup terug te knokken naar de Super League. Het ziet er naar uit dat dit zonder Jos Lansink gaat gebeuren, want de nu nog voor België rijdende Twent is in vergevorderde onderhandelingen met een stal uit Oekraïne.

    • Jacob Melissen