RKC houdt hoofd koel in wat ineens `topwedstrijd' is

Het succesverhaal van Almelo is voorlopig ten einde. Dat van Waalwijk nog niet. Ook in de eredivisietopper tegen Heracles wist RKC zaterdag zonder puntenverlies te blijven. Vijftien punten uit vijf wedstrijden en een gedeeld eerste plaats voor de Waalwijkse voetbalclub. ,,Onverwacht? Nee hoor, ik had alleen een beter doelgemiddelde verwacht'', lachte RKC-spits Hans van de Haar na afloop.

Natuurlijk, RKC heeft dit seizoen nog geen topploegen ontmoet, maar de gedeelde eerste plaats is hoe dan ook verrassend. Zeker gezien de rampzalige voorbereiding. Negen spelers vertrokken deze zomer uit Brabant, trainer Erwin Koeman ging naar Feyenoord en ook de voorzitter en technisch directeur (op 1 september) stapten op.

,,Soms geloof ik ook mijn eigen ogen niet'', zei trainer Adrie Koster, die zelf bij VVV Venlo werd weggeplukt. ,,Het aantrekken van nieuwe spelers duurde deze zomer erg lang. In de laatste week vóór de competitie hebben we nog drie nieuwe spelers gekregen, die er direct moesten staan.''

De goede organisatie en scouting bij RKC is volgens Koster de logische verklaring van het huidige succes. Veel geld was er voor de nieuwe trainer in elk geval niet, want RKC werkt voor eredivisiebegrippen met een zeer kleine begroting (zeven miljoen euro). ,,We zijn niet in paniek geraakt en hebben alleen die spelers aangetrokken, die een versterking betekenden. Er staat nu een team.''

Een van de sterke pionnen is spits Van de Haar, die een matig seizoen bij FC Utrecht achter de rug had. Een paar dagen voor de openingswedstrijd tegen Willem II verhuisde hij naar Waalwijk. Zijn taak als diepste spits? ,,Ik vang de klappen op voor Ricky.'' Deze Ricky Hoogendorp heeft mede dankzij het breekwerk Van de Haar inmiddels vijf doelpunten gemaakt. Ook tegen Heracles scoorde hij, uit een penalty, waarmee de eindstand op 0-2 kwam. ,,We maakten ons deze zomer echt zorgen'', gaf Hoogendorp na de wedstrijd toe. ,,Het duurde erg lang voordat er versterking kwam, maar er zijn door de clubs goede keuzes gemaakt. Met Hans [Van de Haar] klikt het bijvoorbeeld erg goed.''

Behalve de twee fysiek sterke spitsen zorgen ook twee huurlingen van Feyenoord middenvelder Gianni Zuiverloon en vleugelspits Benjamin de Ceulaer voor het nodige gevaar. Met keeper Rob van Dijk en verdediger Ramon van Haaren (beiden ex-Feyenoord) en Virgilio Texeira, bezig aan zijn achtste seizoen in Waalwijk, heeft RKC achterin de nodige routine.

Maar onder de indruk van het spel van de tegenstander is routinier Nico Jan Hoogma van Heracles zaterdag geen moment geweest. ,,Ze hebben in de eerste helft nauwelijks een kans gehad. Eigenlijk spelen ze net zoals wij: het veld klein houden en snel uitkomen als de tegenstander een fout maakt'', verklaarde Hoogma, die voorafgaand aan zijn vijfhonderdste wedstrijd in de eredivisie werd gehuldigd.

Juist door het afwachtende spel van beide teams moest een doelpunt de `eredivisietopper' – nummer drie tegen nummer vijf – openbreken. Die eer kwam tien minuten voor rust de 28-jarige verdediger Stephan Keller toe die deze zomer als stagiaire (en als drievoudig Zwitsers international) zijn kunsten mocht laten zien. ,,Op papier was het een topper, qua uitvoering niet. Maar wel een verdiende overwinning. We hebben Heracles met dezelfde wapens bestreden'', aldus Koster.

Zijn collega in Almelo, Peter Bosz, was dat met hem eens. ,,We moeten het beide hebben van de organisatie en we hebben allebei moeite het spel te maken. Dan dwing je ook weinig af.'' Nieuwkomer Heracles, dat met tien punten uit vijf wedstrijden kan terugkijken op een goede seizoensstart, had volgens Bosz nog wel ,,twee weken nodig gehad om tot scoren te komen''. Daarom probeerde hij een kwartier een doorbraak te forceren door twee wisselspelers in te brengen. Die ingrepen sorteerden niet het gewenste effect. Een kwartier na de wissel viel Rogier Molhoek over het uitgestoken been van Rob Maas en gaf scheidsrechter Koopman een strafschop.

,,Een topwedstrijd verdient eigenlijk een topscheidsrechter'', verklaarde Bosz na afloop met een stalen gezicht. De Heracles-trainer vond het tekenend voor de zwakke leiding dat RKC'er Van de Haar rond de 90ste minuut nog een gele kaart kreeg. De spits had de hele avond kwetsende spreekkoren over zich heen gekregen, zonder dat Koopman iets deed. Met een applausje naar het publiek stak Van de Haar in wandelpas het veld over, toen hij werd gewisseld. ,,Die mensen hebben de hele wedstrijd voor me gezongen. Die wilde ik keurig bedanken.''

Die reactie tekent Van de Haar. De ervaren spelers bij RKC moeten voorkomen dat de ploeg gaat zweven. Doel is en blijft plaatsing bij de play-offs, dus `bij de eerste negen', zegt iedereen. En bij de confrontatie tegen Feyenoord, volgende maand, wil nog niemand stil staan. Een mooie gelegenheid om te laten zien dat RKC terecht bovenaan staat? Hoogendorp: ,,Als je het niet erg vindt, richten we ons eerst even op dinsdag. Dan moeten we voor de beker tegen TOP Oss.''

Heracles

0

RKC

2

Ruststand 0-1. 36. Keller 0-1, 75. Hoogendorp 0-2. Schds: Koopman. Tsch: 8.350. Gele kaarten: Quansah, De Vries (Heracles Almelo), Van Haaren, R van Dijk en Van de Haar (RKC Waalwijk).

    • Erik van der Walle