Retour Den Haag - Brussel

Kraamkamer

Ooit stond in Nederland het Europees Parlement synoniem voor rusthuis van afgedankte nationale politici. `Stuur je opa naar Europa', sneerde de concurrentie. Maar meer en meer lijkt de Europese volksvertegenwoordiging te gaan fungeren als kraamkamer voor de Nederlandse politiek. Maxime Verhagen, nu fractievoorzitter van het CDA, leerde het handwerk in het Europees Parlement. Over zijn partijgenoot Camiel Eurlings, die vorig jaar de Tweede Kamer verruilde voor Brussel wordt gefluisterd dat hij daar slechts zit om te rijpen voor de nationale politiek. Lousewies van der Laan maakte voor D66 de overstap van Europees naar nationaal parlement.

Nu hebbben zich in de race voor het PvdA-voorzitterschap maar liefst twee ex-leden van het Europees Parlement gemeld: Annemarie Goedmakers en Michiel van Hulten. Waarmee het aantal kandidaten op drie is gekomen, want eerder stelde de voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Westerpark, Annemarie Hoogland, zich beschikbaar.

Volgende maand kunnen de leden van de PvdA schriftelijk kenbaar maken aan wie zij de voorkeur geven. Voorlopig geven de bookmakers de 36-jarige Van Hulten de meeste kans, al was het alleen maar omdat hij van de drie het meeste weet van campagnevoeren – wat een soort hobby van hem is geworden. Als hij gekozen wordt, gaat zijn grote droom in vervulling. Dan kan hij als PvdA-voorzitter leiding geven aan de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen. (MK)

Onderzeeboot

De werkkamer van Tweede-Kamerlid Hilbrand Nawijn is in orde. De Algemene Inspectiedienst heeft de kamer van Nawijn op diens verzoek bezocht en heeft eind vorige week ,,geen onvolkomenheden'' geconstateerd. Nawijn zelf, die zijn kamer en de twee kamers van zijn medewerkers een ,,onderzeeboot'' heeft genoemd, is het niet eens met de conclusie en gaat verder met zijn strijd voor een betere kamer.

Nawijn, die zich in juni afscheidde van de LPF-fractie, zit sindsdien in het voormalige rijksarchief, aan de overkant van het Plein. Volgens het Tweede-Kamerlid is de lucht daar niet zuiver, komt er te weinig licht binnen en stoot hij zijn hoofd aan laaghangende stalen buizen.

Nawijn ,,Het gaat niet om mij, maar om mijn vier werknemers'' gaat vragen stellen aan minister De Geus (Sociale Zaken, CDA). ,,Dit onderzoek heeft aangetoond dat de dienst niet goed functioneert. Ze hebben gezegd dat het inderdaad muf ruikt en ze hebben gezien dat we onder kunstlicht zitten te werken. Maar in hun onderzoek staan alleen opmerkingen over de kwaliteit van het plafond.'' (GV)

Zalm koopt chips

Wat zit er zoal in het boodschappenmandje van minister Gerrit Zalm (Financiën, VVD)? Die vraag lijkt irrelevant, ware het niet dat in de miljoenennota 2006 aan de hand van een wel heel opmerkelijk lijstje aankopen `aangetoond' wordt dat de introductie van de euro helemaal niet tot prijsverhogingen heeft geleid. Het betreft slechts een gevoelsinflatie, aldus het ministerie van Financiën. Shopt u even mee? Een zak chips (naturel), een pak koffie, sinaasappelsap, wc-papier, een kratje bier, een fles cola en een wit brood. Kostte in totaal in 2001, dus vóór de euro, omgerekend 18,11 euro en nu, in 2005, 16,63 euro. Een `lukraak' mandje, erkent Financiën, en de prijsdaling is meer het gevolg van de supermarktoorlog dan van de euro, maar toch. Overigens gaat Zalm er prat op dat hij nooit geld op zak heeft en een eigen pinpas heeft hij ook al niet. Aan Zalm is iedere gevoelsinflatie dus sowieso voorbijgegaan. (EK)