PSV raakt achterop bij concurrentie

PSV heeft gisteren in de uitwedstrijd tegen FC Groningen de eerste nederlaag van het voetbalseizoen geleden. De landskampioen ging in het Oosterpark met 1-0 ten onder.

Zowel mentaal als fysiek was PSV na het optreden in de Champions League tegen Schalke 04 niet klaar voor het competitietreffen met FC Groningen. Coach Hiddink moest zijn elftal al binnen 35 minuten op twee posities aanpassen. De aankopen Reiziger en Ball vielen uit met respectievelijk een bovenbeen- en een knieblessure. De trainer liet, noodgedwongen door blessures en zijn smalle selectie, Cocu een linie zakken en bracht Lamey binnen de lijnen als rechtsback. Beasley, normaal aanvaller, nam de plaats van Cocu links op het middenveld in.

Het gaf opnieuw aan dat de spelersgroep van PSV nog wel wat aanvulling kan gebruiken. Door de blessures van Alex, De Jong, Väyrynen en Sibon blijven er slechts weinig eredivisiewaardige spelers over op de reservebank van PSV. Lamey speelde dit seizoen nog geen tien minuten in het eerste elftal; hij was de afgelopen weken zelfs dicht bij een definitief vertrek uit Eindhoven.

,,Ik zou ook liever meer spelers achter de hand hebben'', aldus technisch directeur en coach Hiddink tegenover persbureau ANP. ,,Maar die hebben we nu eenmaal niet. Na een euforisch vorig jaar is het logisch dat je dit seizoen af en toe een tik op de neus krijgt. Dat we in Champions League-duels andere spelers moeten opstellen dan in de competitie vind ik niet zo'n groot probleem. Al heb ik natuurlijk het liefst een volledige bezetting.''

Mede door alle verplichte omzettingen maakte het elftal van Hiddink in het Oosterpark een timide indruk. Na de benauwde overwinning in de Champions League op Schalke, zonder de niet-speelgerechtigde Koné en Ball, kon het duel tegen de Groningers PSV niet inspireren. ,,Wij misten de passie. We hadden net niet de scherpte die we normaal wel hebben in de duels'', aldus Hiddink.

FC Groningen speelde het spelletje ook slim gistermiddag. Met slechts één spits en liefst vijf middenvelders werd de ruimte voor PSV klein gehouden. De aanvallers Koné, Farfán en Vennegoor of Hesselink kregen van hun bewakers geen centimeter bewegingsvrijheid, waardoor veel van hun creativiteit verloren ging. In de tegenaanval hoopte FC Groningen op een snelle uitbraak, om op die manier een doelpunt te forceren.

Dat lukte aardig. FC Groningen maakte de laatste zeven thuisduels geen enkele goal, maar wekte gistermiddag niet de indruk daar ernstig onder te lijden. In de 44ste minuut kreeg de thuisploeg loon naar werken. Op de rand van het zestienmetergebied haalde Cornelisse uit en hij zag de bal, mede door een lichte aanraking van Lamey, prachtig over doelman Gomes zeilen.

Na de pauze drong PSV met liefst vijf spitsen nog even aan. Het lukte de ploeg niet om in één van de laatste wedstrijden in het Oosterpark een treffer te maken. Daarmee liep PSV voor het eerst dit seizoen tegen een nederlaag aan en bedraagt de achterstand op AZ, Feyenoord en RKC al vijf punten. Hiddink: ,,We waren niet bij machte te scoren. Eigenlijk was het een typische 0-0-wedstrijd, die we door een zondagsschot hebben verloren.''