NL Coach krijgt steun

Joop Alberda heeft zaterdag in Zeist het startsein gegeven voor het platform NL Coach. De voormalig technisch directeur van NOC*NSF kreeg daarbij de steun van het ministerie van VWS, dat voor de komende drie jaar 600.000 euro toezegde.

Aan die toezegging waren uiteraard voorwaarden gekoppeld, en Alberda twijfelde niet er aan te zullen voldoen. De voormalig volleybalcoach zei dat NL Coach geen vakorganisatie is. ,,Het is een podium dat energie gaat losmaken.''

NL Coach, een gedeeltelijk opvolger van de door de subsidie-afbouw ter ziele gegane Nederlandse Federatie van Werkers in de Sport, is een initiatief van Alberda, en enkele collega-coaches als Toon Gerbrands (volleybal), Cor van der Geest (judo) en Roelant Oltmans (hockey).

Als woordvoerder presenteerde Alberda de doelstellingen. ,,Kernwaarde: Groei, aandacht, respect, waardering. Doel: Verantwoord sporten. Toekomst (2016!): Alle sportactiviteiten onder een gecertificeerde coach''.

Alleen gediplomeerde coaches kunnen lid worden. Toch is de doelgroep volgens Gerbrands groter. ,,Coachen is mensen beter maken. Dat kun je doen bij het opvoeden van de kinderen, op je werk. We zullen met thema's komen. Als dat bijvoorbeeld gaat om teambuilding zijn die ook heel geschikt voor werknemers van allerlei bedrijven.''