Nader bekeken

Roda JC had gisteren een primeur in het betaald voetbal. Bij de ploeg uit Kerkrade stonden in de tweede helft tegen Willem II elf buitenlanders tegelijkertijd in het veld. Het mocht niet baten: de Tilburgers wonnen met 2-0. Tot nu toe was tien spelers buiten Nederland het nationale record. Overigens heeft Roda JC niet de meeste `vreemdelingen' in de selectie. Feyenoord is topscorer met negentien voetballers uit het buitenland; de spelersgroep van Roda JC telt er achttien. De Limburgse textielbaron Nol Hendriks, de belangrijkste geldschieter van Roda JC, heeft een neusje voor exotisch en goedkoop talent dat hij meestal scout op de Belgische velden. `Suikeroom' Hendriks verkoopt zijn ontdekkingen na een paar jaar meestal met flinke winst door aan binnen- en buitenlandse topclubs.