Labour wint maar nipt in Nieuw Zeeland

In Nieuw Zeeland heeft de regerende Labourpartij van minister-president Helen Clark de verkiezingen van afgelopen zaterdag nipt gewonnen. Volgens de voorlopige uitslag kan Labour rekenen op 50 van de 122 zetels in het parlement, slechts een zetel meer dan de voornaamste concurrent, de Nationale Partij. Beide partijen kunnen alleen regeren met steun van enkele kleine partijen.

De uitslag kan nog veranderen als gevolg van ongetelde stemmen van kiezers die hun stem buiten hun eigen kiesdistrict of in het buitenland uitbrachten. De definitieve uitslag zal daarom nog twee weken op zich laten wachten.

Waarnemers zeggen echter dat het onwaarschijnlijk is dat Labour nog zetels zal verliezen. Aannemelijker is dat een van Labours potentiële coalitiepartners, de Groenen, nog een zetel extra gaan winnen ten koste van de Nationale Partij.

Niettemin weigert de leider van de Nationale Partij, Don Brash, zijn verlies toe te geven. Brash, die een aanzienlijke verlaging van de inkomensbelasting beloofde, wil wachten op de definitieve uitslag en de afronding van coalitieonderhandelingen.

Indien minister-president Clark opnieuw een meerderheidsregering wil vormen, zal ze de steun nodig hebben van de Maoripartij, die voor het eerst aan de verkiezingen meedeed en vier zetels won. De partij is verbolgen over een door Clarks regering aangenomen wet die de Kroon het eigendomsrecht van stranden en zeebodem geeft. De Maoripartij beroept zich op het uit 1840 daterende Verdrag van Waitangi dat vaststelt dat Maori's eigenaar blijven van hun hulpbronnen tenzij ze zelf besluiten die te verkopen. In het geval van strand en zeebodem is dat nooit gebeurd. De Maoripartij vindt Clarks wet daarom verraderlijk. ,,Clark heeft onze taxi nodig, maar de ritprijs is net omhoog gegaan'', stelde de euforische leider Pia Sharples zaterdagavond vast. Een coalitie van de Maoripartij en de Nationale Partij is echter ook onwaarschijnlijk, omdat de partij van Don Brash de speciaal voor Maori's gereserveerde parlementszetels wil afschaffen. De Nationale Partij stelt dat alle Nieuw-Zeelanders voor de wet gelijk zijn, en dat daarom aparte quota onwenselijk zijn.

De verkiezingsavond was niet alleen door de electorale spanning enerverend. Halverwege de avond dreigde een piloot met een gestolen vliegtuig de 350 meter hoge Sky Tower in Auckland te rammen. Deze naaldtoren bevindt zich in de buurt van de televisiestudio waar politieke prominenten zich voor een verkiezingsspecial hadden verzameld.

Uiteindelijk crashte het vliegtuig op een strand. De piloot, die daarbij gewond raakte, bleek overstuur te zijn omdat zijn partner hem had verlaten. De door de Labourregering uitgeklede luchtmacht, die geen straaljagers meer heeft, greep niet in en was waarschijnlijk machteloos geweest als er van werkelijke terroristische actie sprake was geweest.

    • Hans van Kregten