Inge Spinette en Jan Michiels

'Quasi una fantasia' is de titel van een cd die het Belgische pianoduo Inge Spinette en Jan Michiels wijdde aan de Hongaarse componist György Kurtág (1926). De titel, een gefragmenteerde verwijzing naar Beethovens Sonata quasi una fantasia sluit mooi aan bij Kurtágs specialiteit: het muzikale fragment. Worstelend met een artistieke blokkade begon Kurtág in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan Játékok ('spelletjes'). Bedoeld als simpele composities voor kinderen, werd het al snel een muzikaal dagboek vol compositorische indrukken, eerbewijzen en reflecties, zonder uitzondering in onafgeronde fragmenten.

Spinette en Michiels wisselen voortreffelijk gespeelde delen uit Játékok af met 4-mainsbewerkingen die Kurtág maakte van Bach-koralen; ook als bezigheidstherapie om uit zijn impasse te komen. Kenmerkend zijn hoge, soms 'valse' paralleltonen, die het timbre van een kerkorgel nabootsen.

Schuberts Phantasie in f-klein, D 940 valt daarbij alleen al door zijn duur van ruim 19 minuten uit de toon. Maar de sprankelende uitvoering door Spinette en Michiels heeft een grote expressieve rijkdom, van lieflijk tot dramatisch.

Inge Spinette en Jan Michiels. quasi una fantasia (Et'cetera KTC 1283)

    • Jochem Valkenburg