Eerlijke en vrolijke hippiepop

De twee broers en zussen van The Magic Numbers, begonnen als buurkinderen met samen muziek maken. Vanavond staan ze in Paradiso.

The Magic Numbers, makers van welluidende popmuziek vol prachtige samenzang, maakten onlangs een vuist voor de volslanke medemens.

De presentator van het Britse televisieprogramma Top Of The Pops, die uitgerekend Richard Bacon heet, trapte de Londenaren op de ziel door hen aan te kondigen als `a big fat melting pot of talent'. Het viertal zag er de lol niet van in, en stapte op. Dan maar niet bij Top Of The Pops.

,,Je nodigt niet een band in je programma uit om ze dan te beledigen'', zegt Angela Gannon (21), achtergrondzangeres en bespeelster van tamboerijn en melodica. ,,Het ging om maar één liedje, dat we nog moesten playbacken ook. De volgende dag speelden we in Noorwegen, voor drieduizend enthousiastelingen. Daar doen we het voor, en dat relativeert die hele rel in Londen.''

Ze zijn behaard, enigszins volvet en Angela Gannon laat bijna met trots de gaten in haar versleten shirt zien. Hier is, kortom, geen stilist aan te pas gekomen – een karakteristiek die de groep in interviews met enige trots uitvent. Maar de band heeft wel een image: de uitstraling van een doodgewoon, en dus herkenbaar stel jongelui dat ook gewoon bij jou in de straat zou kunnen wonen.

,,We dragen wat we toevallig in de kast hebben hangen'', zegt Gannon. ,,Kappers verdienen niet veel aan ons. Dat ons uiterlijk wel enigszins bij het karakter van onze muziek past, is mooi meegenomen. Maar er schuilt absoluut een zekere luiheid in de manier waarop we eruit zien. We zijn wie we zijn, niets meer en zeker niets minder. Die uitstraling spreekt kennelijk aan.''

Belangrijker dan hun uiterlijk vinden The Magic Numbers hun muziek. Die klinkt als een vertaling van de meerstemmige pop van The Mama's And The Papa's, Free Design, de Beach Boys en een snufje Beatles, gevangen in de aanstekelijke maar lang niet gemakkelijk in elkaar stekende liedjes van zanger-gitarist Romeo Stodart (27).

Stodart voert de luchtige aard van zijn liedjes graag voor een deel terug op zijn jeugd, die hij doorbracht op Trinidad. ,,Iets van de vrolijkheid van de calypso moet zijn sporen hebben nagelaten'', vermoedt hij. Na hun jonge jaren in Trinidad kwamen Romeo Stodart en zijn zus Michele (bas, toetsen) terecht in Londen. Met de kinderen van de buren, broer en zus Sean (drums) en Angela Gannon, vormden ze al snel een bandje, dat dankzij duchtig repeteren al snel erg hecht werd. Het titelloze debuutalbum, vol tijdloos klinkende, ambachtelijke pop met smeltende harmonieën, oogstte meteen veel bijval. Stodart: ,,Het soort nummers dat wij schrijven was er dertig jaar geleden al, ze zijn er nu en ze zullen er over twintig jaar ook nog wel zijn.''

Ondanks die tijdloosheid, zitten Stodarts nummers niet simpel in elkaar. De vijfminutengrens wordt meermalen overschreden en de opbouw ligt niet altijd voor de hand.

Stodart: ,,Er klinkt een soort openheid in onze muziek die veel mensen aanspreekt.''

Gannon: ,,We zijn een hechte groep mensen, en dat is ook te horen. We kennen elkaar door en door, we hoeven ons niet in te houden. Door onze onderlinge band is het gemakkelijker om zulke complexe liedjes te spelen.''

Die fraaie harmonieën, het meest opmerkelijke aspect van deze wonderbaarlijke liedjes, vinden hun vorm in een gezamenlijk proces. Gannon: ,,Het is het beste als ze vanzelf komen, als de zangmelodie alvast de harmonieën in zich lijken te bergen. Harmonieën kunnen de kleur van een liedje heel erg veranderen. Ze kunnen een melodie triest maken, of juist vrolijk.''

De bandnaam verraadt niet minder dan de muziek een zeker verlangen naar de tijd dat hippies probeerden de verbeelding aan de macht te brengen.

,,Natuurlijk weten we nu dat de wereldverbeterende pretenties van die generatie niet uitgekomen zijn'', zegt Stodart. ,,Maar het is de moeite waard om te geloven in de mogelijkheid van een betere wereld. Door te doen wat we doen, willen we tegen de mensen zeggen: wees jezelf, wees open, wees vrij en schaam je niet voor je kwetsbaarheid en je gevoelens.''

Gannon: ,,De boodschap van de hippies, maar dan in wat realistischer termen.''

The Magic Numbers: The Magic Numbers (EMI)

Optreden: vanavond, Paradiso

    • Jacob Haagsma