Duitse verkiezingen eindigen onbeslist

De Duitse Bondsdagverkiezingen hebben gisteren geen eenduidige winnaar opgeleverd. Zowel kanselier Gerhard Schröder als oppositieleidster Angela Merkel eist het recht op om een regering te vormen.

De Duitse kiezer heeft gesproken, maar zich niet duidelijk uitgesproken. In de Bondsdag tekent zich tussen de twee grote partijen SPD en CDU/CSU een patstelling af. CDU/CSU behaalden slechts 0,9 procent meer stemmen dan de SPD. Mogelijk geeft een kiesdistrict in Dresden, waar wegens het overlijden van een kandidaat gisteren niet gestemd kon worden, de doorslag. In dit district gaat men op 2 oktober naar de stembus.

De SPD heeft fors verloren en de door Schröder geambieerde coalitie met de Groenen is niet haalbaar. De christen-democraten moesten echter eveneens verlies incasseren. Merkel kan niet, zoals beoogd, een coalitie vormen met de liberale FDP, ook al won die partij aanzienlijk. De Groenen bleven ten opzichte van 2002 vrijwel stabiel. De nieuwe linkse partij DieLinke, onder leiding van Gregor Gysi en voormalig SPD-voorzitter Oskar Lafontaine, boekte ook een forse winst en zal met ongeveer vijftig afgevaardigden in de Bondsdag vertegenwoordigd zijn.

De SPD boekte het slechtste resultaat sinds veertig jaar. Toch zag Gerhard Schröder zich als winnaar. Hij zei zich bevestigd te voelen in zijn streven ,,dat er in ons land de komende vier jaar een stabiele regering onder mijn leiding zal zijn''.

Angela Merkel moest een bittere teleurstelling incasseren. Zij boekte voor de zusterpartijen CDU/CSU een slechter resultaat dan CSU-voorzitter Edmund Stoiber drie jaar geleden. Op basis van een marginale voorsprong op de SPD eiste Merkel gisteravond eveneens het recht op een regering te vormen. ,,De wereld is een stuk gecompliceerder geworden'', zei Merkel verwijzend naar de moeizame coalitiebesprekingen.

CDU/CSU behaalden 35,2 procent van de stemmen (was 38,5 procent). De SPD kwam op 34,3 procent (was 38,5 procent). De liberale FDP werd derde met 9,8 procent (was 7,4). DieLinke behaalde 8,7 procent van de stemmen; de ex-communistische PDS, waaruit die partij is ontstaan, bleef in 2002 onder de kiesdrempel van 5 procent. De Groenen verloren licht en eindigden op 8,1 procent (was 8,6 procent).

De zetelverdeling in de Bondsdag is nog niet definitief. Volgens berekeningen van het tv-net ZDF krijgen CDU/CSU 225 zetels, de SPD 222. De tv-zender ARD kent de christen-democraten eveneens 225 zetels toe, maar komt voor de SPD op 223.

Er zijn nu verschillende opties. Merkel kan proberen een grote coalitie te vormen met de SPD, maar Schröder heeft al gezegd dat hij dat niet wil. Een andere optie is een combinatie van CDU/CSU, FDP en De Groenen. Schröder, op zijn beurt, kan proberen de bestaande roodgroene coalitie aan te vullen met de liberale FDP. Maar de FDP-top heeft gisteravond al verklaard daar niet voor te voelen. Op papier heeft ook een samenwerking tussen roodgroen en DieLinke een meerderheid, maar daar zegt Schröder niet aan te willen.

VREUGDE BIJ SPD: pagina 5

HOOFDARTIKEL, PERSSTEMMEN: pagina 9