Deutsche Post koopt Exel voor 5,5 miljard euro

Het Duitse post- en logistiekbedrijf Deutsche Post neemt de Britse branchegenoot Exel over voor 5,5 miljard euro. Na de overname is Deutsche Post het grootste logistieke concern ter wereld met 500.000 werknemers.

De overname, de grootste ooit van Deutsche Post, werd algemeen verwacht. Eerder deze maand lieten de bedrijven weten in gesprek te zijn nadat speculatie over een overname voor beroering zorgde op de financiële markten.

Deutsche Post zal de overname betalen in contanten en met eigen aandelen. Het uitstaande aandelenkapitaal zal door de acquisitie met 7 procent toenemen. Het Duitse bedrijf verwacht dat overname tot een kostenbesparing zal leiden van 220 miljoen euro per jaar vanaf 2008. Op de beurs in Frankfurt reageerden beleggers negatief. Deutsche Post stond vanmorgen 2,4 procent lager terwijl Exel in Londen met 1 procent steeg.

Deutsche Post is al de grootste postbezorger in Europa en zei dat het met Exel een sterkere positie krijgt in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Het bedrijf zoekt internationale expansie, onder meer omdat het minder afhankelijk wil worden van de Duitse postactiviteiten. Deutsche Post raakt door de liberalisering het monopolie op de Duitse postmarkt over twee jaar kwijt.

Exel is actief in 135 landen en heeft 110.000 werknemers. Het is gespecialiseerd in logistieke operaties vor grote bedrijven. Zo zorgt het voor het vervoer van auto-onderdelen voor DaimlerChrysler en vervoert het medicijnen naar ziekenhuizen en groenten naar winkels. De aandeelhouders van Exel moeten de overname nog wel goedkeuren.