De ondervragers moeten worden aangepakt

Op 19 juni vorig jaar stond in het Zaterdags Bijvoegsel het artikel `De beuk erin. Het confronterende verhoor en de eer van Hanim S., verdacht van kindermoord.' De verontwaardiging daarover was groot. Naar mijn weten heeft dat niet tot maatregelen tegen betrokkenen geleid. Desondanks zou men toch mogen veronderstellen dat een dergelijke rel enig leereffect zou hebben gesorteerd. Niet dus: bij de berichtgeving over het verhoor van een 11-jarige jongen in de Schiedamse moordzaak rijzen de haren je te berge.

Vorige week discussieerde de Tweede Kamer verhit over het functioneren van minister Donner en over de vraag of hij wel of niet zijn biezen zou moeten pakken. Een vreemde gedachte – zou daardoor ons vertrouwen in politie en justitie hersteld worden? Zou het vertrek van een minister veel indruk maken op de politiële werkvloer? Ontslag op staande voet wegens verregaand onprofessioneel gedrag van de ondervragers van de 11-jarige Maikel zal waarschijnlijk meer ondervragers aan het denken zetten.

    • Drs. D. A. den Bakker