Crisis Servië-Montenegro

Montenegro heeft gedreigd alle Montenegrijnen die voor het bestuur van de unie Servië en Montenegro werken, terug te trekken. Het jongste schandaal in de betrekkingen tussen Servië en Montenegro lijkt daarmee het normaal functioneren van de unie te bedreigen.

De Servische minister van Financiën, Mladjan Dinkić, beschuldigde eind vorige week de president van de unie, Svetozar Marović – een Montenegrijn – medeschuldig te zijn aan het afsluiten van volstrekt overbodige en bovendien veel te dure contracten voor de aanschaf van militair materiaal. Eerder was de minister van Defensie van de unie al afgetreden nadat Dinkić hem als eerstverantwoordelijke de schuld had gegeven aan de aankoop van dat militaire materiaal. Het betrof de aankoop van tienduizenden helmen en kogelvrije vesten ter waarde van 300 miljoen euro. Niet alleen heeft het leger die helmen en vesten niet nodig – door de aankoop heeft elke soldaat een paar helmen en vesten – ze waren volgens Dinkić ook nog eens 75 miljoen euro duurder dan nodig was omdat de Servische producent de prijs fors had verhoogd.

Na de nieuwe beschuldigingen ontstaken de Montenegrijnen in grote woede. President Marović schold de minister uit voor een leugenaar en lasteraar die de gemeenschappelijke instituten van de unie probeert te slopen. De Montenegrijnse president, Filip Vujanović, en de Montenegrijnse premier, Milo Djukanović, kwamen dit weekeinde met dreigementen over de terugtrekking van alle Montenegrijnen uit het bestuur van de unie.

Djukanović zei dat uitlatingen als die van Dinkić suggereren dat de Serviërs van de unie met Montenegro af willen. ,,Als ze hebben besloten om de onafhankelijkheid van Servië uit te roepenn, moeten ze ons dat vertellen'', aldus Djukanović – die zelf niets liever wil dan de unie op te heffen en de onafhankelijkheid van Montenegro uit te roepen. (VIP)