Beleggers vrezen patstelling

De Duitse aandelenkoersen zijn vanmorgen flink lager geopend in reactie op de uitslag van de Bondsdagverkiezingen, in tegenstelling tot de aandelenkoersen in de rest van Europa, die positief openden. De DAX-aandelenindex was bij opening 2,1 procent lager dan vrijdag. Beleggers vrezen een patstelling in de Duitse politiek, met weinig uitzicht op economische hervormingen. Juist de hoop op een regering van christen-democraten en liberalen had de Duitse aandelenkoersen de afgelopen maanden op voorsprong gezet ten opzichte van andere EU-landen.

Aandelen van energiebedrijven en de auto-industrie hoorden tot de grootste verliezers. Analisten houden rekening met mogelijke negatieve gevolgen van een strengere milieuwetgeving, terwijl juist was ingezet op een coalitie van christen-democraten en liberalen die bedrijfsvriendelijker zou zijn.

In de automobielindustrie was gehoopt op een klimaat waarin een grootscheepse herstructurering makkelijker door te voeren zou zijn geweest dan onder de regering van sociaal-democraten en Groenen van de afgelopen drie jaar.

De koers van de euro was op de valutamarkt ruim een procent lager, vlak boven de 1,21 Amerikaanse dollar per euro. Later won de Europese munt weer wat aan kracht, maar hij maakte het verlies niet goed. Zakenbank Credit Suisse First Boston waarschuwde zijn klanten vanmorgen rekening te houden met een langdurige periode van onzekerheid.

De schok van vanmorgen was echter lang niet zo groot als drie jaar geleden. Toen won de sociaaldemocratische bondskanselier Schröder tegen de verwachting in van de toenmalige christen-democratische lijsttrekker Edmund Stoiber. De koersen op de Duitse beurs duikelden destijds, op de maandag na de verkiezingen, met 4,7 procent.