AZ tactisch sterker onder Van Gaal

Na een fonkelende voetbalshow moest Louis van Gaal toegeven dat hij niet alleen om het resultaat blij was met de zege van AZ op Ajax. In een poging zijn trainersloopbaan nieuw leven in de blazen kreeg hij de eerste grote sportieve genoegdoening tegen de club die hem vorig jaar liet vallen toen hij als technisch directeur de lat hoger wilde leggen dan trainer Ronald Koeman. Bij AZ moet Van Gaal binnen smalle marges werken. De begroting van de Alkmaarse club bedraagt dit jaar zestien miljoen euro, die van Ajax zestig miljoen.

Van Gaal, die imagoschade opliep bij Oranje en Barcelona, heeft kennelijk vertrouwen in de ambities van voorzitter Scheringa. Van Gaal zal hebben ingeschat dat de relatief goedkope AZ-spelers veel potentie hebben. Zij werden op de juiste wijze gekneed door zijn voorganger Adriaanse en aangevuld met een paar gerichte aankopen waar hij zelf de hand in had. Met name de komst van spits Arveladze, die volgens tussenpersoon Cohen eerst aan Ajax was aangeboden maar in de Arena op hooghartige wijze werd afgewezen, zorgt ervoor dat AZ dit seizoen opnieuw een geduchte concurrent voor de traditionele topdrie is.

Juist de aanvallers van AZ maakten gisteren het verschil tegen Ajax. ,,Wij konden van Ajax winnen omdat er bij ons meer individuele kwaliteit in de ploeg rondloopt'', durfde Perez te beweren. Niemand die hem tegensprak. De linkerspits besliste in de tweede helft binnen drie minuten de wedstrijd met twee fabelachtige afstandsschoten. Tel daarbij de twee treffers van Arveladze voor rust en constateer dat dit alles schril afstak bij het geklungel van de Ajax-aanvallers Babel, Rosenberg en Charisteas. De Amsterdamse ploeg moest het weer hebben van de fluwelen traptechniek van Sneijder die tot twee keer toe uit een vrije trap AZ-doelman Timmer verraste.

Tevreden deed Perez na afloop zijn verhaal tegen een muur van de vervallen Alkmaarder Hout, terwijl hij ongewild de penetrante lucht opsnoof van de open urinoirs. In een paar woorden maakte hij duidelijk wat het vakmanschap van de nieuwe coach toevoegt aan het spel. ,,We worden tactisch sterker'', refereerde Perez aan trainingssessies waarin Van Gaal zijn selectie aanvult met spelers uit het tweede zodat in een partij het volgende duel kan worden nagebootst. Perez: ,,Onder Adriaanse trainden we nooit op tactiek. Was niet nodig, het liep vanzelf goed. We kunnen nog beter worden. Al vind ik het moeilijk de juiste tactiek onder de knie te krijgen.''

Hij is daarin niet de enige, zo bleek in de eerste helft. Een minuut of dertig werd AZ weggespeeld door Ajax. Op het middenveld kwam de thuisploeg vaak een man tekort, omdat centrale verdediger De Zeeuw niet doorschoof. Hij meende zich over linksbuiten Babel te moeten ontfermen, die steeds vaker als tweede centrumspits naast Rosenberg stond opgesteld. Toen Van Gaal had duidelijk gemaakt dat Babel door rechtsback Jaliens moest worden gevolgd en De Zeeuw in de opbouw moest assisteren, was het evenwicht bij AZ hersteld.

Keerpunt in de wedstrijd vormde echter het dubieuze doelpunt dat Arveladze achter zijn naam kreeg. Bij een inzet van de Georgiër zou de bal de doellijn hebben gepasseerd, maar dat was op de tv-beelden niet te zien. ,,Schandalig'', riep trainer Blind in de rust tegen arbiter Luinge die voorafgaand aan de treffer ook een twijfelachtige vrije trap aan AZ had gegeven na een vermeende overtreding van Emanuelson op Van Galen. Na rust werd Lindenbergh weggestuurd omdat hij Arveladze in het gezicht zou hebben geslagen. Volgens Blind was het alleen een kwestie van `afduwen', waarbij de spits van AZ theatraal zou zijn gaan liggen.

Zo waren er meerdere spelers en trainers die een verleden hadden bij de tegenstander. Dat maakte de wedstrijd zo pikant en beladen. Blinds assistent Van der Lem was hoofdtrainer bij AZ. Blind zelf als speler aanvoerder onder Van Gaal. De AZ'ers De Cler, Landzaat, Arveladze en Timmer speelden ooit in het shirt van Ajax. Logisch dat deze overwinning ook bij de spelers van AZ een bijzondere lading kreeg. Onder het thuispubliek speelde rivaliteit met Ajax eveneens een grote rol. Zeker nadat Ajax het deze zomer waagde technisch directeur Van Geel over te nemen van AZ nadat hij eerst de transfer van Lindenbergh naar de Arena had afgerond. Met het oog op mogelijke vijandigheden was Van Geel voor dit duel thuisgebleven.

Hoewel in huize Van Gaal gisteravond ongetwijfeld een extra flesje Rioja is opengetrokken, liet de trainer verbaal toch verder weinig blijken van zijn triomfantelijke gevoel. Wel dreigden de ogen even vochtig te worden. In feite had hij iets bereikt waarin de rancuneuze Adriaanse nooit is geslaagd: van zijn oude club Ajax winnen. Van Gaal roemde liever de mentale veerkracht van AZ, dat donderdagnacht pas om half vijf arriveerde na een lange reis en een onverwachte nederlaag tegen Krylia Samara. Vervolgens wist de ploeg zich te ontworstelen uit de ijzeren greep van Ajax in het eerste half uur. Perez, nog steeds leunend tegen de oude bakstenen: ,,We worden ouder en krijgen steeds meer routine. Maar wat stinkt het hier toch?''

AZ

4

Ajax

2

Ruststand 2-2. 10. Sneijder 0-1, 34. Arveladze 1-1, 37. Arveladze 2-1, 45. Sneijder 2-2, 57. Perez 3-2, 58. Perez 4-2. Schds: Luinge. Tsch: 8.747. Rode kaart: Lindenbergh (Ajax), Gele kaart: Opdam (AZ), Galásek, Grygera, Sneijder (Ajax).

    • Erik Oudshoorn