Australiër doet tapijt schroeien

Een man in Australië heeft tijdens een wandeling zo veel statische elektriciteit in zijn kleding opgeslagen, dat hij schroeiplekken in vloerbedekking veroorzaakte en plastic onder zijn schoenen deed smelten.

Frank Clewer uit Warmambool in Victoria droeg een nylon jack en een wollen shirt toen hij de deur uitging voor een sollicitatiegesprek. Toen hij het gebouw inliep waar het onderhoud zou plaatshebben, vatte de vloerbedekking vlam. ,,Het klonk als een voetzoeker of iets dergelijks'', zei hij. ,,Binnen een minuut of vijf begon de vloerbedekking weg te schroeien.''

Verblufte medewerkers van de beveiligingsdienst lieten het gebouw ontruimen en schakelden de elektriciteitsvoorziening uit. ,,Er waren verschillende schroeiplekken in de vloerbedekking. We konden het duidelijk horen, het leek op het geluid van een zweep'', zei officier Henry Barton van de gealarmeerde brandweer.

Clewer vertelde dat hij na het verlaten van het gebouw ook de plastic vloerbedekking in zijn auto beschadigde. Die was onder zijn schoeisel gesmolten.

De brandweer stelde vast dat hij ongeveer 40.000 volt aan statische elektriciteit in zijn kleding had opgebouwd, zo liet Barton weten. Hij voegde eraan toe dat de lading bijna voldoende was om de vloerbedekking tot spontane ontbranding te brengen. ,,Ik zit al meer dan 35 jaar bij de brandweer, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt'', aldus Barton.

Bij wrijving treedt ladingscheiding op, waardoor het ene materiaal positief en het andere negatief geladen wordt. Plotselinge ontlading manifesteert zich als een vonk, schok of geknetter. Vroeger kwam het vaak voor dat zich met name in vaste vloerbedekking statische elektriciteit ophoopte. Sinds het gebruik van antistatische schoonmaakmiddelen komt dat tegenwoordig veel minder voor.