Anouk van Dijk danst veel vorm

In de herkansing van de cultuurnota is het choreografe Anouk van Dijk gelukt om als nieuwkomer toegelaten te worden in het kunstenplan. Ze krijgt vier jaar om haar ambities waar te maken. De choreografe en ex-danseres ontwikkelt zich de laatste jaren snel; in 2001 maakte ze nog naïeve theaterdansvoorstellingen als Alien (I am sorry), Anouk van Dijks recente werk wordt steeds abstracter en gestileerder.

Haar nieuwste productie Heads is een nogal abstracte ervaring. Van Dijk (1965) wil haar publiek dan ook in hoofden laten kijken. In de oneliner-achtige teksten `zapt' ze de voorstelling aan elkaar. De uitgesproken gedachten van de vijf dansers gaan over aardig gevonden willen worden, angst voor het alleen zijn, jezelf niet meer herkennen of niet meer merken dat je ademhaalt. Vervreemding en depersonalisatie kortom.

Die vervreemding krijgt gestalte door het publiek voorzichtig te beschrijven (,,die kale man daar'') en aan te spreken, hard en ritmisch in microfoons te ademen en vooral vanuit een ogenschijnlijk niets in beweging te komen. Soms samen, soms synchroon maar meestal als dolende ziel alleen. Soms is het aards grappig wanneer bijvoorbeeld danser Philipp Fricke betast en gekieteld wordt door de dames, meestal sluimer je mee op de vele soorten gesamplede droomklanken – schapen! – die als een deken over Heads liggen. Alsof ze in tegenfase uit de speakers komen.

Heads is een imploderende voorstelling hoewel er dynamisch in gedanst wordt. Van Dijk heeft naar eigen zeggen een nieuwe danstechniek ontwikkeld, maar het idioom dat dat oplevert is choreografisch weinig verrassend of vernieuwend. De zeer mooie dansers maaien en wieken zich ongans om daarna steevast te vallen. Zelfs alle heftige dans krijgt je echter niet uit je hoofd en dat is paradoxaal genoeg knap werk van de choreografe. Het overschot aan vorm – veel exposé, weinig intrinsiek drama – maskeert weliswaar een gebrek aan diepgang, af en toe is veel vorm en buitenkant ook prettig.

Anouk van Dijk Dance Company: Heads. Choreografie: Anouk van Dijk. Gezien 16/9 Bellevue Amsterdam. Tournee t/m 9 december. Inl: 020-5289 723

    • Ingrid van Frankenhuyzen