Afghaanse verkiezingen relatief rustig

De eerste parlementaire en provinciale verkiezingen in Afghanistan sinds 1969 zijn gisteren volgens waarnemers relatief rustig verlopen. Wel deed zich een aantal gewelddadige incidenten voor waarbij ten minste tien mensen zijn gedood. Onder hen is een Franse commando.

President Hamid Karzai sprak van een historische dag ,,van zelfbeschikking voor het volk van Afghanistan''.

Volgens de eerste prognoses was de opkomst lager dan een jaar geleden bij de presidentsverkiezingen. De opkomst bedroeg toen bijna 70 procent. Volgens een zegsman van de verkiezingscommissie hebben gisteren rond zes miljoen mensen hun stem uitgebracht, ongeveer de helft van de ruim twaalf miljoen geregistreerde kiesgerechtigden. Anderen spraken de verwachting uit dat de opkomst hoger zal uitvallen.

Het tellen van de stemmen zal vermoedelijk enkele weken duren. De definitieve uitslag wordt pas medio oktober verwacht.

De straten in de hoofdstad Kabul waren gisteren bijna uitgestorven. De stad was afgesloten voor auto's en vrachtwagens die van buiten kwamen. Veel kiezers maakten 's ochtends vroeg de gang naar de stembus, om vervolgens snel weer naar huis te gaan uit vrees voor aanslagen van aanhangers van de Talibaan. Zwarte rookwolken kleurden de lucht even ten oosten van de hoofdstad nadat in de ochtend een opslagplaats van UNICEF was geraakt door twee raketten. Bij de aanslag liep een Afghaanse medewerker verwondingen op.

De Afghanen konden gisteren, bijna vier jaar na de verdrijving van het Talibaan-bewind, op 6.800 plekken in het land hun stem uitbrengen. De stembureau's waren bemand met 160.000 verkiezingsmedewerkers. Daarnaast waren er, los van de inzet van onder andere NAVO-vredestroepen, ruim 215.000 agenten en waarnemers actief om het stemmen ordelijk te laten verlopen.

Inzet van de verkiezingen was de samenstelling van het nieuwe parlementaire Lager Huis (Wolesi Jirga) met 249 zetels. Daarvan zijn er 64 gereserveerd voor vrouwen en tien voor de zogeheten Kuchi's (nomaden). In totaal hadden zich 5.800 kandidaten aangemeld, onder wie 582 vrouwen. Tegelijkertijd werd gisteren een stem uitgebracht voor de samenstelling van de 34 provinciale raden in Afghanistan.

Volgens de zegsman van de verkiezingscommissie, Peter Erben, mag Afghanistan zich tevreden tonen met een opkomstpercentage van iets meer dan 50 procent. Hij zei vanochtend op een persconferentie dat dat niet slecht is in vergelijking met andere landen die zijn geteisterd door oorlog.

In New York zei secretaris-generaal Kofi Annan dat de verkiezingen van gisteren aantonen dat het Afghaanse volk vastbesloten is ,,om de vreedzame en democratische ontwikkeling van zijn land voort te zetten''.

De verkiezingen van gisteren vormen voorlopig de laatste stap in het door de internationale gemeenschap gesteunde proces van politieke wederopbouw van Afghanistan na de verdrijving van de Talibaan, eind 2001.