Wie gaat er naar Shanghai - als model?

Lauren Holzhauer (15) won vorige week de nationale talentenjacht van topmodellenbureau Elite. Jetty Ferwerda en Peter Stigter (foto's) waren erbij

Zelf hadden we als doorgewinterde modellenwatchers natuurlijk een héél andere top drie in gedachten, eentje die minder gewoontjes leek, maar juist gedurfder en markanter. Maar winnares van de Elite Model Look 2005 werd uiteindelijk Lauren Holzhauer (15) uit Vinkeveen.

Wij snappen het wel, modellenbureau Elite wil een model dat multi-inzetbaar is, eentje die je tot allerlei soorten vrouwtypes kunt kneden en die met een beetje hulp kán uitgroeien tot een catwalkpersoonlijkheid en als het meezit het gezicht van een of ander parfum. Lauren vertegenwoordigt Nederland 13 november tijdens de internationale verkiezing in Shanghai.

Het waren nog echt meisjes die afgelopen week meededen aan de slotronde in Amsterdam; van de honderden aanmeldingen waren er dertig overgebleven. Gemiddeld zo'n 14 jaar en nog met een typisch jonge-meidenlijf waar de verhoudingen nog een beetje zoek zijn. Een van onze favorieten was Rosanne uit Heino, die we per ongeluk hielden voor de winnares van vorig jaar. Ze kon er wel om lachen, al gierden de zenuwen door haar keel. Ze deed mee omdat de internationaal befaamde kapper Andy Uffels haar aanmoedigde, maar als het niets wordt gaat ze gewoon mbo verpleegkunde doen. Net als alle andere deelneemsters houdt ze van kleren en shoppen, al heeft ze op het moment van de foto slechts een Take Two-jeans aan en een H&M'etje.

Thijnske uit Almere maakte voor ons ook een grote kans op een finaleplaats vanwege haar karakteristieke hoofd. Wat als een grap begon, neemt nu serieuze vormen aan. Ze weet eerlijk gezegd niet echt wat ze van het modellenvak moet verwachten, alleen dat het een hele drukke baan is. Maar als het niets wordt met Elite, gaat ze kleding ontwerpen à la Dsquared, ze heeft hoe dan ook iets met mode.

Candy Rae uit Badhoevedorp heeft elke avond geoefend op haar hoge hakken, ze wil zonder struikelen de trap af en de catwalk op. Ook zij deed mee voor de grap, maar heeft als kind al de nodige modellenervaring opgedaan. Ze weet dus dat het vooral heel veel wachten is. Net als alle andere finalisten droeg ze een jeans (le Temps de Cerises) en een topje (Brace). Ook Danique is het niet geworden, maar ze kent wel de topmodellen, waarvan Naomi Campbell haar grote voorbeeld is.

Over topmodellen gesproken. Jurylid Frederique van der Wal (gekleed in Plein Sud en Isabel Marant) won in 1986 de Elite Model Contest en kan terugkijken op een succesvolle carrière als model. De kracht van Nederlandse fotomodellen zit 'm volgens haar in het feit dat ze slim en nuchter zijn en beseffen dat er meer is dan mode en hun uiterlijk. Haar advies aan jonge, startende modellen: ,,Laat je goed begeleiden, bouw je carrière bewust op, weet voor wie je wel en niet wilt werken en leer het spel spelen. Mode is een keiharde business en jij bent daar een belangrijk onderdeel van.''

    • Peter Stigter
    • Jetty Ferwerda