Voetbalfanaat prins William preses FA

Naar verluidt kan hij een aardig balletje trappen. En toen `zijn' team de kwartfinale van het EK voetbal 2004 na strafschoppen van Portugal verloor, moest hij een traantje wegpinken.

Voetbal maakt bij prins William, ,,een buitengewone passie los''. Hij is dan ook ,,bijzonder ingenomen'' met het feit dat de Engelse Football Association (FA) hem gisteren heeft voorgedragen als haar nieuwe voorzitter.

In mei 2006, na de Cupfinal, zal de kleinzoon van de Britse koningin Elizabeth de voorzittershamer overnemen van zijn oom prins Andrew, die sinds 2000 voorzitter is van de Engelse voetbalbond. Tot die tijd zal William zijn oom assisteren bij allerhande plichtplegingen.

,,Ik ga mij de komende maanden goed verdiepen in de organisatie van de Football Association'', liet de prins in een reactie weten. Hij zal onder meer kennismaken met de leiding en de staf van de Engelse voetbalbond. Ook wordt hij op de hoogte gesteld van alle initiatieven die de bond wereldwijd ontplooit.

,,Prins Williams enthousiasme voor voetbal is alom bekend'', zei een woordvoerder van de bond gisteren in een reactie. ,,Hij speelt zelf voetbal en is ook fan. Wij geloven dat zijn voorzitterschap van grote waarde zal zijn voor onze nationale sport.''