Verbruggen daagt Duits bestuurslid voor rechter

De internationale wielrenunie UCI daagt het Duitse bestuurslid Sylvia Schenk voor de rechter wegens smaad. Dat gebeurt nadat de ethische commissie van de UCI gisteren drie klachten van de Duitse had afgewezen. Volgens UCI-voorzitter Hein Verbruggen heeft Schenk de UCI ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld.

Schenk, voormalig voorzitter van de Duitse wielerbond, had onder meer geklaagd dat aftredend voorzitter Verbruggen zijn beoogde Ierse opvolger Pat McQuaid op ontoelaatbare wijze steunt. De klacht werd door de onafhankelijke commissie van beroep van de UCI afgewezen.

De UCI kiest volgende week vrijdag in Madrid een nieuwe voorzitter. Aanvankelijk was McQuaid de enige kandidaat. In een later stadium stelden ook de Maleisiër Singh en de Spanjaard Moreno zich verkiesbaar. Later bleek ook Verbruggen, in noodgevallen, beschikbaar voor een volgende termijn. Singhs klacht tegen het verloop van de verkiezingen voor het voorzitterschap van de Aziatische wielerbond (ACC), die hij verloor, werd gisteren eveneens verworpen.

In het communiqué rept de internationale wielerunie van een hetze door `enkele individuen' met de bedoeling de bond te destabiliseren. Behalve tegen Schenk en Singh richten de grieven zich ook tegen de voorzitter van de Spaanse wielerbond, Fulgencio Sanchez Montesinos. Schenk heeft haar klacht ook bij de ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité IOC neergelegd. Die commissie besloot te wachten met een uitspraak tot de UCI haar bevindingen openbaar zou maken. Eerder deze week werd Verbruggen door Dick Pound van het wereldantidopingbureau WADA ervan beschuldigd dat hij informatie aan de Franse sportkrant L'Equipe heeft laten lekken over vermeend epogebruik van Tour de France-winnaar Lance Armstrong in 1999.