Twee van een

Twee gerechten, bereid met de inhoud van één netje vongole verace, die vrij prijzige schelpdiertjes uit de Golf van Venetië. De ene helft wordt gebruikt voor een borrelversnapering, de andere voor een pastagerecht. De grap bij pasta met vongole is om de pasta zijn definitieve garing te geven in de pan met de schelpdiertjes zodat het gerecht zich dubbel tooit met schelpdiersmaak. Simpel en onvoorstelbaar lekker. Bereiding: Laat de vongole enkele uren staan in een ruime bak gezouten water (zo zout als zeewater) zodat de diertjes zand en slib uit hun binnenste naar buiten werken. Neem de helft van de schelpen uit het water en laat ze kort uitlekken. Verwijder intussen het vliesje en de groene kern van de knoflookhelften. Hak 2 halve teentjes en 2 eetlepels van de peterselie tezamen tot een fijn mengsel. Verhit 1 1/2 eetlepel olie in een hapjespan en bak hierin de uitgelekte vongole samen met het peterseliemengsel al roerend op halfhoog vuur tot de schelpen zich openen. Voeg 2 eetlepels wijn toe en laat de vongole nog heel even smoren tot de schelpen goed open zijn en de diertjes gaar. Serveer de vongole in de schelp op een platte schaal en drink er koele witte wijn bij; zeef het stoofvocht en bewaar het. Kook voor het pastagerecht de linguine nét niet bijtgaar in gezouten water. Wrijf intussen de basilicum samen met de resterende knoflook tot pulp in een ruwstenen vijzel. Hak de peterselie iets fijner. Neem de resterende vongole uit het water. Bak ze in een ruime hapjespan samen met 2 eetlepels olie en de peterselie op dezelfde manier als hierboven beschreven. Giet de linguine af en doe ze direct samen met 4 eetlepels wijn en 3 eetlepels van het achtergehouden stoofvocht bij de vongole in de pan. Schep alles luchtigjes om en stoof op laag vuur de pasta bijtgaar. Roer er dan het basilicumpapje (vooral geen pesto die is te sterk van smaak) door en serveer het gerecht zoals het komt in voorverwarmde diepe borden. Een gerecht waar een mens nog lang van blijft dromen.

    • Florine Boucher